Uz Latvijas Bibliotēku festivālu 2018 atskatoties

Šī gada 17.­ un 18. aprīlī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika Latvijas Bibliotēku festivāls 2018. Ciešā sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku Latvijas Bibliotekāru biedrība (LBB) Latvijas Bibliotēku festivālu organizēja jau trešo gadu. Tradicionāli festivāla un arī Bibliotēku nedēļas moto tiek ņemts no Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA) ģenerālkonferences nosaukuma. Šogad tas bija – “Mainās bibliotēka, mainās sabiedrība”.

Festivāla pirmajā dienā – 17. aprīlī – notika Latvijas bibliotekāru 19. konference, LBB biedru kopsapulce un Gada balvas 2017 pasniegšana, kas noslēdzās ar Bibliotekāru diskotēku. Festivāla otrajā dienā – 18. aprīlī – notika Bibliotēku ideju tirgus un LBB sekciju sapulces.

Latvijas bibliotekāru 19. konferences atklāšana. Foto: Kristians Luhaers

Latvijas Bibliotēku festivālu atklāja vairākas uzrunas: Latvijas Republikas kultūras ministres Daces Melbārdes, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētāja Ginta Kaminska, Latvijas Nacionālās bibliotēkas izpilddirektores Dzintras Mukānes, Lietuvas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētājas Jolitas Steponaitienes un Igaunijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētājas Katres Rīsalu (Katre Riisalu) uzrunas.

Latvijas bibliotekāru 19. konference bija bagāta ar tuvāko kaimiņvalstu nozares speciālistu priekšlasījumiem. Par bibliotēkām un to interešu aizstāvību Norvēģijā stāstīja Norvēģijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Mariann Schjeide, savukārt Helsinku pilsētas bibliotēkas informācijas pakalpojumu konsultants Antti Sauli dalījās pieredzē, kādas šodien ir Somijas publiskās bibliotēkas. Balsoties uz pasaulē lielākajā tehnoloģiju konferencē “Web summit” (“Tīmekļa samits”) redzēto un dzirdēto, bibliotēku nākotnes prognozes sniedza Viļņas pilsētas centrālās bibliotēkas mārketinga vadītāja Julija Glosaitė, bet par to, kā 21. gadsimtā strādā Igaunijas publiskās bibliotēkas, stāstīja Pērnavas Centrālās bibliotēkas mārketinga vadītāja Krista Visas. Pēc ilgāka pārtraukuma Latvijā viesojās kolēģi no Ukrainas. Ļvovas pilsētas bibliotēkas Pieaugušo tīkla direktore Любов Цяпало (Liubov Tsiapalo) un Ļvovas Kultūras pārvaldes vecākā speciāliste Анастасія Нечипоренко (Anastasiia Nechyporenko) atklāja noslēpumu, kā Ļvovas pilsētas bibliotēka kļuva par Ukrainas Gada bibliotēku 2017, stāstīja par labākajiem un redzamākajiem bibliotēkas pakalpojumiem un projektiem, kā arī dalījās pieredzē par bibliotēkas iekļaušanos urbānajā pilsētas kultūrvidē.

Latvijas Skolu bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Baiba Ervalde (no kreisās) un LBB priekšsēdētāja Māra Jēkabsone. Foto: Kristians Luhaers

Konferences otrajā daļā tika parakstīts LBB un Latvijas Skolu bibliotekāru biedrības sadarbības līgums, kā arī sniegti LBB sadarbības partneru – Latvijas Skolu bibliotekāru biedrības un Latvijas Akadēmisko bibliotēku asociācijas – pārstāvju pieredzes stāsti: par Jaņa Rozentāla Mākslas skolas bibliotēkas profesionālās harmonijas meklējumiem stāstīja Nacionālās Mākslu vidusskolas Jaņa Rozentāla Mākslas skolas bibliotekāre Dace Balode, savukārt Ventspils Augstskolas bibliotēkas vadītāja Baiba Blumfelde dalījās ar savas bibliotēkas labāko pieredzi.

Dace Balode Jaņa Rozentāla Mākslas skolas bibliotēkā strādā kopš 1984. gada. Laika gaitā nomainījušies 7 direktori, skolas nosaukums, zīmogi un bibliotēkas atrašanās vieta. Ir cerība, ka tuvāko 2 gadu laikā bibliotēka iegūs jaunas telpas, līdz ar to aktuāls ir jautājums par bibliotekāra lomu telpu iekārtošanā. Vai arhitekta iecere atbildīs bibliotēkas vajadzībām, ar kādiem kompromisiem būs jāsaskaras, lai telpas būtu piemērotas arī bibliotekāro procesu veikšanai, kā nekļūdīties mēbeļu iegādē utt. Blakus intensīvam darbam ar lasītājiem un krājumu, bibliotekāre ir radoša krājuma norakstītāja – savā prezentācijā viņa demonstrē vairākus patiešām oriģinālus veidus, kā izmantot norakstītās grāmatas. Tāpat viņa rosināja domāt par to, kas patiesībā šodien ir skolas bibliotekārs, kādas jomas viņam jāpārzina un kā pasaulē, kur viss rit un mainās arvien straujāk, nepazaudēt profesionālo harmoniju.

Baibas Blumfeldes prezentācijas nosaukums bija “Mazas bibliotēkas lielie mērķi”. Ventspils Augstskolas bibliotēka ir dibināta 1997. gadā. Visas bibliotēkā pieejamās datubāzes bibliotēkas lietotājiem ir pieejamas attālināti, tiek nodrošinātas lietotāju informācijpratības nodarbības un organizēti citi pasākumi (diskusijas, dzejas dienas, muzikāli pasākumi, mākslas izstādes utt.). No 2017. gada septembra līdz 2018. gada martam bibliotēkā darbojās brīvprātīgā no Itālijas, kuras lielākais ieguldījums bija dažādu pasākumu organizēšana (“Aklais randiņš ar grāmatu”, “Itāliešu kultūra un tradīcijas”, “Spocīgi omulīgais šausmu vakars” u. c.). Bibliotēka aktīvi sadarbojas ar citām bibliotēkām, Ventspils domi un citām institūcijām, kā arī pilnveido bibliotēkas darbu iedvesmojoties no dažādiem nozares pasākumiem, piemēram, konferences “Modernu bibliotēku pakalpojumi un tehnika” Klaipēdā.

LBB biedru kopsapulce. Foto: Kristians Luhaers

Konferenci noslēdza LBB biedru kopsapulce, kuras laikā tika apstiprināts LBB 2017. gada pārskats, tika nobalsots par LBB valdes ierosinātajām LBB statūtu un biedru naudas izmaiņām, kā arī, nobalsojot par trīs LBB Goda biedru kandidātiem, tika atjaunota LBB Goda biedru tradīcija. Par LBB Goda biedriem ievēlēja: ilggadējo biedrības atbalstītāju un starptautisko sakaru veicinātāju Inesi Auziņu-Smitu, divkārtējo biedrības priekšsēdētāju, nerimstošo bibliotēku jomas attīstītāju un bibliotekāru iedvesmotāju Annu Mauliņu un ilggadējo biedrības Vidzemes nodaļas vadītāju, Vidzemes bibliotekāru saliedētāju Guntu Romanovsku. Apsveicam un lepojamies!

Gada balvas 2017 pasniegšanas pasākums. Foto: Kristians Luhaers

Vakarā notika Gada balvas 2017 pasniegšana. Pasākumu vadīja Uldis Timma, par pasākuma muzikālo noformējumu rūpējās vinyl DJ Mareks Ameriks. Pasākums tika atklāts ar dziesmu “Skaista mana tēva sēta”, īpašo bibliotekāru “aplausu kopdziesmu” un LBB priekšsēdētājas Māras Jēkabsones uzrunu. Ceremonijas laikā tika godināts “Gada notikums Latvijas bibliotēkās 2017”Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskās bibliotēkas diennakts lasītavas atvēršana, pasniegta LBB Gada balva un Latvijas Skolu bibliotekāru biedrības Gada balva, kā arī sveikti “Vikipēdijas” kampaņas “1Lib1Ref” jeb “1 bibliotekārs – 1 atsauce” laureāti.

LBB Gada balva šogad izvērtās par īstu sensāciju. Bija plānots pasniegt LBB Gada balvu divās nominācijās – “Gada bibliotekārs” un “Gada bibliotēka”. Tā kā visi Gada bibliotekāra balvai iesūtītie pieteikumi neatbilda nolikuma prasībām, bet Gada bibliotēkas nominācijā pieteikto iesniegumu vidū izvirzījās divi spēcīgi līderi, LBB Gada balvas komisija šogad nolēma Gada bibliotekāra balvu nolikuma prasību neievērošanas dēļ nepasniegt, tādējādi dodot iespēju godināt abus līdzvērtīgos Gada bibliotēkas balvas pretendentus. Līdz ar to LBB gada balvu nominācijā “Gada bibliotēka 2017” ieguva divas bibliotēkas – Jelgavas pilsētas bibliotēka un Kuldīgas Galvenā bibliotēka. Kuldīgas Galveno bibliotēku sveica Kultūras ministre Dace Melbārde un Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa. LBB Gada bibliotēkas 2017 balvu Kuldīgas Galvenā bibliotēka ieguva par inovatīvu, modernu, radošu un oriģinālu darbu, ar savu piemēru iedvesmojot visas Latvijas bibliotēkas un bibliotekārus. Bibliotēka aktīvi darbojas virtuālajā un digitālajā vidē un var tikt uzskatīta par moderna un inovatīva novadpētniecības darba flagmani. Jelgavas pilsētas bibliotēku sveica Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Gints Kaminskis un Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš. LBB Gada bibliotēkas 2017 balvu Jelgavas pilsētas bibliotēka ieguva par aktīvu un pārdomātu izglītojošo darbību, intensīvu darbu sociālajos medijos un atraktivitāti un oriģinalitāti ne tikai strādājot bibliotēkas telpās, bet arī piedaloties pilsētas un novada norisēs. Pamatoti bibliotēkai var tikt piešķirts tituls “sadarbības un projektu lauva”. Apsveicam un lepojamies ar abām LBB Gada bibliotēkām 2017!

Dziesma “Mazā bilžu rāmītī” aizvadīja pie skolu bibliotekāriem un skolu bibliotēkām, ko sveica Latvijas Skolu bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Baiba Ervalde un Tukuma 2. vidusskolas bibliotekāre Raita Kopiņa. Balvu “Gada skolas bibliotekārs 2017” par aktīvu darbību Latvijas skolu bibliotēku attīstības un sadarbības veicināšanā ieguva Rīgas 47. vidusskolas bibliotekāre Līva Pakalna, bet balvu “Gada skolas bibliotēka 2017” – Līvānu 1. vidusskolas bibliotēka par radošu domu un pieeju jaunās paaudzes izglītošanā, ieinteresētību skolu bibliotēku izaugsmē, publicitātē un attīstībā. Apsveicam!

LBB valde: Dace Ūdre (no kreisās), Daiga Puķīte, Daina Girvaite, Māre Jēkabsone, Elīna Sniedze, Krista Annija Lauberga, Ilona Skorodihina. Foto: Kristians Luhaers

Gada balvas pasniegšanas ceremonijas noslēgumā atkārtoti tika sumināta LBB Goda biedre – “Vidzemes zvaigzne”, kādreizējā LBB Vidzemes nodaļas vadītāja – Gunta Romanovska, kura vēl joprojām iedvesmo ne vien Vidzemes nodaļu, bet arī pārējās LBB reģionālās nodaļas. LBB priekšsēdētāja teica paldies vārdus arī valdes locekļiem, reģionālo nodaļu vadītājiem un LBB sekretārei par 2017. gadā paveikto. Festivāla pirmo dienu noslēdza Bibliotekāru diskotēka ar vinyl DJ Mareku Ameriku.

Gada balvas 2017 pasniegšanas pasākuma dalībnieki. Foto: Kristians Luhaers

Latvijas Bibliotēku festivāla otrajā dienā Latvijas bibliotekāri pulcējās Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāva ātrijā, lai pieskandinātu bibliotēku ar Bibliotēku ideju tirgus aktivitātēm – “pirktas un pārdotas” tika visdažādākās idejas, sākot no puzlēm un dažādām citām galda spēlēm līdz bibliotēku rallijam, audiogidam, robotiem, grāmatu mākslai un nozīmīšu gatavošanai.

Bibliotēku ideju tirgus 2018. Foto: Kristians Luhaers

Ideju tirgu ievadīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sabiedrības informēšanas un izglītošanas projekta “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!” prezentācijas pasākums. Paralēli ideju tirgus norisei LBB valde organizēja LBB sekciju sapulces, lai pārrunātu katras sekcijas līdzšinējo darbību un plānotu nākotnes aktivitātes. Kā viens no sekciju sapulču rezultātiem ir tas, ka tika izveidota jauna sekcija – Bibliotēku attīstības sekcija, kurā tiks apvienots līdzšinējās Publisko bibliotēku sekcijas, Bibliotēku pētniecības un attīstības sekcijas un Bibliotēku ēku rekonstrukcijas un būvniecības sekcijas darbs. Pateicoties pagājušajā gadā iesāktajai sadarbībai ar Latvijas Akadēmisko bibliotēku asociāciju, festivāla otrajā dienā bibliotekāriem bija iespējams apmeklēt un iepazīt trīs Latvijas Akadēmisko bibliotēku asociācijas bibliotēku darbu. Plašāks ideju tirgus apskats vēl tiek gatavots un būs pieejams LBB tīmekļvietnē.

Pavisam kopā Latvijas Bibliotēku festivālu apmeklēja gandrīz 400 bibliotekāri un bibliotēku draugi no visas Latvijas. Tie patiešām bija bibliotēku svētki divu dienu garumā!

Plašāku informāciju par festivālu, tajā skaitā konferences prezentācijas un festivāla fotogrāfijas sk. LBB tīmekļvietnē https://bibliotekari.lv/?page_id=4352.

Paldies festivāla atbalstītājiem: Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, Kultūras ministrijai, Valsts kultūrkapitāla fondam, Rīgas Tehniskajai universitātei, izdevniecībai “liels un mazs”, sabiedrībai “Tilde”, dizaina projektam “Kokmaizītes” un uzņēmumam “NIC Ozols”.

Aicinām LBB aktualitātēm sekot gan biedrības tīmekļvietnē www.bibliotekari.lv, gan biedrības “Facebook” lapā: https://www.facebook.com/latvijas.bibliotekaru.biedriba.

 

Informāciju sagatavoja:
Māra Jēkabsone, LBB priekšsēdētāja
Krista Annija Lauberga, LBB valdes locekle
Ārija Geidāne, Latvijas Bibliotēku festivāla 2018 brīvprātīgais palīgs, Rundāles novada Svitenes bibliotēkas vadītāja
Aiga Pīķe, Latvijas Bibliotēku festivāla 2018 brīvprātīgais palīgs, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Informācijas un bibliotēku studiju nodaļas studente

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*