Kā notika Latvijas bibliotēku festivāla 2021 otrā diena – Ideju tirgus “Darīt neticamo!”

2021. gada 15. aprīlis – Latvijas Bibliotēku festivāla otrā diena – bija unikāla līdzšinējā Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) vēsturē, jo pirmo reizi Ideju tirgus notika tiešsaistē – platformā “Zoom”. Visas dienas garumā bija iespējams piedalīties dažādās aktivitātēs: klausīties iedvesmojošas lekcijas, vērot Ideju tirgum iesūtītās idejas, veikt radošumu veicinošus uzdevumus un balsot par tīkamāko ideju. Pavisam kopā tiešsaistes platformā “Zoom” un LBB “Facebook” lapā pasākumam līdzi sekoja ap 700 skatītāji.

Bibliotēku ideju tirgu atklāja LBB valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone, daloties iespaidos par Ideju tirgum iesūtītajām idejām. Turpinoties Covid-19 pandēmijai, ārkārtējie apstākļi lika “darīt neticamo” – veikt virtuālu eksperimentu ar tradicionālo Bibliotēku ideju tirgu. Reģionu galvenās bibliotēkas tika aicinātas iesūtīt ideju apkopojumu video formātā no sava reģiona bibliotēkām. LBB valde bija patīkami pārsteigta redzēt, cik radoši un prasmīgi ir bibliotekāri, veidojot savas video idejas. Pavisam kopā tika iesūtīti 24 video ar 86 idejām.

Ideju tirgus dalībniekus ar uzrunu sveica un prezentāciju par Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības projektu “Iedvesmas bibliotēka” sniedza biedrības direktore Karina Pētersone, virtuāli pieslēdzoties no savas dzimtas bibliotēkas ar pārpildītiem divstāvu grāmatplauktiem. Bibliotekāri ir sapņotāji, domātāji, darītāji, uzskata K. Pētersone – vienmēr meklē jaunus veidus, kā attīstīt gan sevi, gan savu bibliotēku un tās pakalpojumus. Katrs ir pelnījis strādāt pēc iespējas motivējošākā vidē, tādēļ projekts paredzēts bibliotēku telpu pilnveidošanai, radot kvalitatīvas pārmaiņas bibliotēku vizuālajā tēlā un caur to sniedzot labumu sabiedrībai. Projektam var pieteikties ikviena publiskā bibliotēka, taču jāparedz arī pašvaldības līdzfinansējums. Projekts “Iedvesmas bibliotēka” nodrošina finansiālu un organizatorisku atbalstu, t. sk. konsultācijas ar dizaineriem un projekta publicitāti. Projektam pieteikties var līdz 2021. gada 31. augustam. Plašāka informācija: biedrības tīmekļvietnē www.gaisma.lv.

Bibliotēku ideju tirgus dalībniekus un skatītājus sveic Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības direktore Karina Pētersone (Madaras Freivaldes foto)

Konferences otrās dienas galvenais notikums bija Bibliotēku ideju video prezentācija, kas radīja īstu Bibliotēku ideju tirgus sajūtu. Lai gan Ideju tirgus nenotika kā ierasts – Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā, bet gan tiešsaistē, virtuālajā Bibliotēku ideju tirgū valdīja visiem tik labi pazīstamā Ideju tirgus atmosfēra, kā arī patiess prieks un lepnums par Latvijas bibliotēku idejām, kuras deva skaidru pārliecību par to, ka Latvijas bibliotēkas patiešām ir paveikušas (un turpina veikt) neiespējamo, darījušas (un turpina darīt) neticamo un ir labākās visā pasaulē! Divu stundu garumā Ideju tirgus komentāru sadaļā bira apsveikuma vārdi, apbrīnas apliecinājumi, vēlējumi turpināt iesākto, uzmundrinājumi un praktiski jautājumi par redzēto. Paldies visām bibliotēkām, kuras palīdzēja mums radīt šo dienu! Ir pilnīgi skaidrs, ka Latvijas bibliotēkas prot sevi prezentēt ne tikai klātienē, bet arī video formātā.

LBB valdes locekle Liene Kainaize (no kreisās) un LBB valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone uzsāk bibliotēku ideju prezentāciju (ekrānšāviņš no Bibliotēku ideju tirgus norises)

Ar savām idejām video formātā Ideju tirgus laikā dalījās: Salaspils novada bibliotēka un 17 Pierīgas novadu publiskās bibliotēkas, Krāslavas novada centrālā bibliotēka, Krāslavas novada Piedrujas pagasta bibliotēka, Cēsu Centrālā bibliotēka, Latgales Centrālā bibliotēka un filiālbibliotēkas, Dobeles novada Centrālā bibliotēka, Auces pilsētas bibliotēka, Jaunbērzes bibliotēka, Zebrenes bibliotēka, Ludzas pilsētas galvenā bibliotēka, Goliševas pagasta bibliotēka, Pušmucovas pagasta bibliotēka, Zilupes pilsētas bibliotēka, Ventspils Galvenā bibliotēka, Ventspils Pārventas bibliotēka, Ventspils Bērnu bibliotēka, Jēkabpils Galvenā bibliotēka, Jūrkalnes bibliotēka, Latvijas Neredzīgo bibliotēka un filiāles, Gulbenes novada bibliotēka, Rankas pagasta bibliotēka, Daukstu pagasta bibliotēka, Daugavpils būvniecības tehnikuma bibliotēka, Preiļu Galvenā bibliotēka, Kuldīgas Galvenā bibliotēka, Jelgavas pilsētas bibliotēka, bērnu un jauniešu bibliotēka “Zinītis”, Zaļenieku pagasta bibliotēka, Vilces pagasta bibliotēka, Ūziņu bibliotēka, Pārlielupes bibliotēka, Jēkabpils novada Leimaņu bibliotēka, Rēzeknes Centrālā bibliotēka, Valmieras integrētā bibliotēka, Zilākalna pagasta bibliotēka, Rūjienas pilsētas bibliotēka, Lauberes pagasta bibliotēka, Ikšķiles novada Centrālā bibliotēka, Ogres Centrālā bibliotēka, Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka, Bauskas Centrālā bibliotēka, Madonas bibliotēka, Ērgļu novada Jumurdas bibliotēka, Cesvaines novada Kraukļu bibliotēka, Līvānu novada Centrālā bibliotēka, Rožupes bibliotēka.

Ideju saraksts/apraksti LBB tīmekļvietnē
Ideju video atskaņošanas saraksts “LBB ideju tirgus “Darīt neticamo!” 2021” biedrības “YouTube” kanālā

Ideju tirgus noslēgumā notika pētnieces, pasniedzējas un uzņēmējas Elīnas Miķelsones vadīta nodarbība “Ideju fitness: radošuma uzlādei un izlādei”. Sekojot līdzi bibliotēku ideju videoierakstiem LBB “Facebook” tiešraidē, E. Miķelsone atzina, ka esot sapratusi, kur ziemo “radošie vēži” – bibliotēkā! Stundu garā nodarbība deva gan teorētisko bāzi par radošuma un ideju atraisīšanu, gan iespēju darboties praktiski: noskaidrot, kāda veida radošums katram no mums piemīt, dalīties ar svaigām, tikko radītajām idejām.

Otrās dienas kulminācija bija balsošana par labāko ideju, kas notika ar reāllaika tiešsaistes anketas palīdzību. Pozitīvais attālinātajam Ideju tirgum bija tūlītēja rezultātu uzzināšana.

Balsojuma par labāko ideju rezultāti (Madaras Freivaldes foto)

 

1. vieta. “Izlaušanās spēle “Dzejas detektīvs””, Cēsu Centrālā bibliotēka

Cēsu Centrālā bibliotēka 2020. gada rudenī klajā nāca ar līdz šim nebijušu piedāvājumu – piedzīvojumu bibliotēkas pagrabā – izlaušanās spēli “Dzejas detektīvs”, kas tapa sadarbībā ar izlaušanās spēļu veidošanas lietpratēju Mārci Bogdanovu no Valmieras. Tā ir aizraujoša 2–4 cilvēku komandas spēle, kuras misijas izpildei nav nepieciešamas zināšanas par dzeju, dzejniekiem un literatūru. Uzdevumi atrisināmi, liekot lietā atjautību un loģiku. Darbošanās spēles laukumā – bibliotēkas pagrabā – komandām dod iespēju ne tikai uzzināt interesantus faktus par novadpētniecību, bet arī ļauj iepazīt bibliotēkas darba aizkulises.

2. vieta. “Jelgavas pilsētas un Jelgavas novadu bibliotēku idejas”, Jelgavas pilsētas bibliotēka

Video iekļautas astoņas Jelgavas pilsētas un novada bibliotēku idejas, kas īstenotas 2020. un 2021. gadā – trīs Jelgavas pilsētas bibliotēkas idejas (“Digipulkstenis”, “Irbes izlase”, Baibas Īvānes veidota Jelgavas bibliotēku vēstures publikāciju sērija), bērnu un jauniešu bibliotēkas “Zinītis” izglītojošā iežu izstāde, Pārlielupes bibliotēkas pasaku lasījumi videoformātā pirmsskolas izglītības iestāžu bērniem, kā arī trīs Jelgavas novada bibliotēku idejas: Zaļenieku pagasta bibliotēkas “Kokosrieksta stafete”, Vilces bibliotēkas Mākslinieku plenērs un Ūziņu bibliotēkas vadītājas Gunitas Kulmanes grāmata “Šūlmaņu dzimtas hronikas”.

3. vieta. “Kuldīgas Galvenā bibliotēka”, Kuldīgas Galvenā bibliotēka

Kuldīgas Galvenā bibliotēka piedāvā iespēju pilnveidot savas prasmes viedo ierīču izmantošanā bērniem, skolēniem un ģimenēm, gan izmantojot sociālo mediju iespējas, lai veicinātu grāmatu lasīšanas paradumu bibliotekārajā nodarbībā “Klusā stunda bibliosnapā”, gan iespēju iepazīt Kuldīgu no cita skatpunkta – vides izzināšanas programmā un interaktīvā pārgājienā “Ūdens Kuldīgā”.

 

Balvas godalgotā pjedestāla laureātiem šogad simboliskas, jo jaunie apstākļi prasa kvalitatīvu tehniku. Pirmā vieta saņems bezvadu austiņas, otrā vieta – ārējo cieto disku 1 TB apjomā, trešā vieta – bezvadu peli un austiņas ar mikrofonu. Visi video autori saņems pateicības rakstu un LBB suvenīru komplektu.

LBB valde izsaka vislielāko pateicību video sagatavotājiem! Jūs patiesi radījāt sajūtu – ka darīt neticamo IR iespējams!

Bibliotēku ideju tirgus prezentācijas un fotogalerija

 

Informāciju sagatavoja:
LBB valdes locekle Liene Kainaize
LBB valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*