Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas valsts simtgades projekta “Neredzamā bibliotēka” aktualitātes. Tikšanās Zaļenieku komerciālajā un amatniecības vidusskolā

Trešdien, 28. martā, Zaļenieku komerciālajā un amatniecības vidusskolā norisinājās pasākums “Ceļojums starp redzamo un neredzamo: bibliotēka un izglītība Zaļajā muižā”, noslēdzot Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas valsts simtgades projekta “Neredzamā bibliotēka” reģionu norišu ciklu.

Iesākumā pasākuma dalībnieki pulcējās pie Zaļās muižas, lai piedalītos ekskursijā par Zaļās muižas vēsturi un uzklausītu ar muižu saistītus nostāstus Zaļenieku komerciālās un amatniecības vidusskolas skolotāju un Zaļās muižas pils gidu Līgas Andronovas un Valijas Barkovskas pavadībā. Ienākot pils telpās, viesiem bija iespēja ne vien sasildīties pie tējas krūzes kādreizējā pils salonā, bet ieskatīties arī trīs vēsturiskajās grāfienes Aleksandras fon Mēdemas bibliotēkas telpās, kuras šobrīd kalpo skolas vajadzībām.

Pasākuma priekšlasījumu daļu ievadīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas Letonikas un Baltijas centra pētnieces Kristīnes Zaļumas uzstāšanās ar nosaukumu “Trīs dzīves vienā: Zaļā muiža, grāfiene un bibliotēka”. Pētniece izstāstīja, ka Zaļās muižas pilī bibliotēka bijusi iekārtota jau 19. gadsimta sākumā, taču muižas vēsturē viens no nozīmīgākajiem grāmatu krājumiem piederēja grāfienei Aleksandrai Elīzei Dorotejai fon Mēdemai (1831–1913). Līdz mūsdienām saglabājušās vairākas grāmatas ar pievilcīgo grāfienes fon Mēdemas ekslibru, ko turpat simts gadu glabā lielākās bibliotēkas Latvijā.

Zaļenieku komerciālās un amatniecības vidusskolas skolotāja Valija Barkovska stāstīja par Aleksandras fon Mēdemas un viņas piecu meitu izšūto vilnas dzijas paklāju, kas dāvināts Zaļajai draudzei 1872. gadā. Pateicoties Valijas Barkovskas uzņēmībai, 412 cm garais un 244 cm platais paklājs uz pasākuma laiku bija nogādāts skolā, un pasākuma dalībnieki varēja novērtēt smalko un apjomīgo darbu.

Pasākumu noslēdza skolēni no mācību iestādēm, kuras līdzīgi kā Zaļenieku komerciālā un amatniecība vidusskola atrodas Vilces, Augstkalnes un Vircavas muižu ēkās. Skolēni iepazīstināja ar pārstāvēto muižu vēsturi un dzīvi mūsdienās.

Šis ir noslēdzošais pasākums Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas valsts simtgades projekta “Neredzamā bibliotēka” reģionu norišu cikla ietvaros. Pirmais pasākums “Fon Ceimernu-Lindenstjernu dzimtas bibliotēka Braslavas muižā” 1. martā notika Braslavā, Vilzēnu pamatskolā, otrais pasākums “Grāfu fon den Borhu bibliotēka laikmetu griežos” 9. martā notika Varakļānos, Varakļānu novada muzejā, trešais pasākums “Mihaila fon Līvena bibliotēka Pelču muižas kungu mājā” 16. martā notika Pelčos, Pelču pagasta pārvaldes ēkā “Pagastlejas”, ceturtais pasākums “Haralda Georga Gideona fon Loudona bibliotēka Lizdēnu muižas kungu mājā” 17. martā notika Lizdēnos, Rencēnu pagasta 2. bibliotēkā, piektais pasākums “Fon der Pālenu dzimtas bibliotēka Lieliecavas muižā” 21. martā notika Iecavā, Iecavas mūzikas un mākslas skolā, bet sestais pasākums “Fon Bēru dzimtas bibliotēka Popes muižā” 22. martā notika Popē, Popes muižā.

Projekta norisi atbalsta:

       

 

Informāciju sagatavoja:
Inga Surgunte, LNB Grāmatniecības muzeja vadītāja

Foto: Dace Džeriņa, LNB

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*