IFLA aptauja bibliotekāriem un nozares pārstāvjiem

Sagatavojot 2024. gada tendenču ziņojumu, IFLA aicina biedrus, brīvprātīgos un plašāku bibliotēku nozari dalīties viedokļos par to, kuras tendences būs vissvarīgākās turpmākajos gados, kā arī par to, kā jūs redzat to mijiedarbību. Aptaujas termiņš: 2024. gada 28. augusts.

Viens no svarīgākajiem notikumiem IFLA Informācijas nākotnes samitā, kas no 30. septembra līdz 3. oktobrim notiks Brisbenā, Austrālijā, būs tendenču ziņojuma prezentācija. Ziņojuma sagatavošana ir iespējama, pateicoties Stichting IFLA Global Libraries (SIGL) atbalstam.

Pēc 2013. gadā izdotā sākotnējā izdevuma parauga, kā arī turpmākajiem atjauninājumiem šis ziņojums ir izstrādāts, lai bibliotēku nozarei sniegtu būtisku rīku nākotnes plānošanai. Šī ir pirmā lielā ziņojuma pārskatīšana kopš tā sākotnējā izdevuma – tā ir aizraujoša iespēja atgriezties pie pamatiem.

Pirmais 2024. gada ziņojuma posms ir literatūras apskats, kurā apkopotas dažādu disciplīnu un pasaules mēroga atziņas par to, kas, iespējams, noteiks informācijas un zināšanu nākotni. Šī uzmanība – plašāka nekā bibliotēkas, bet ne tik plaša, lai aptvertu visu, – ir paredzēta, lai sniegtu galveno atskaites punktu mūsu nozarei gan mūsu pašu darbā, gan sadarbībā ar citiem.

Pārskats ir Kvīnslendas Tehnoloģiju universitātes Komunikācijas skolas Digitālo mediju pētniecības centra (Digital Media Research Centre) profesora Maikla Dezuanni (Michael Dezuanni) un Dr. Kima Osmana (Kim Osman) darbs. Abi uzstāsies Informācijas nākotnes samitā.

Pārskatā noteiktas septiņas augsta līmeņa tendences, no kurām katrai ir gan pozitīvi, gan negatīvi aspekti:

1. tendence: zināšanu prakse mainās, un nākotnē ir gan iespējas, gan problēmas attiecībā uz taisnīgumu zināšanu sistēmās.
2. tendence: mākslīgais intelekts un citas tehnoloģijas pārveido sabiedrību un to, kā mēs radām, kopīgojam un izmantojam informāciju.
3. tendence: tiek no jauna apspriesta uzticēšanās, jo īpaši valdībā un plašsaziņas līdzekļos.
4. tendence: prasmes un iemaņas kļūst sarežģītākas, bet arī būtiskākas.
5. tendence: digitālās tehnoloģijas un to sniegtās priekšrocības ir nevienmērīgi sadalītas
6. tendence: informācijas sistēmas izmanto vairāk resursu, ietekmējot planētu.
7. tendence: cilvēki meklē kopienas saikni – būtiska ir koplietošanas telpa.
Nākamajā tendenču pārskata posmā galvenā uzmanība tiks pievērsta informācijas un zināšanu iespējamās nākotnes scenāriju kopuma definēšanai. Tie piedāvās atskaites punktus iestādēm un indivīdiem, lai pārdomātu, kā sagatavoties nākotnei, kas varētu būt visdažādākajos veidos.

Lai to paveiktu, mums ir nepieciešama jūsu palīdzība. Mēs lūdzam jūs atbildēt uz aptaujas jautājumiem, lai gūtu izpratni par to, cik lielā mērā, jūsuprāt, katra no tendencēm ietekmēs sabiedrību un bibliotēkas, kā arī vai tā būs pozitīva vai negatīva. Pēc tam mēs lūdzam jūs padomāt par to, kuras tendences ir cieši saistītas un kā. Jūsu atbildes palīdzēs mums definēt šos scenārijus.

Atbildes uz aptaujas jautājumiem meklējiet šeit.
Mēs gaidām atbildes uz aptaujas jautājumiem līdz 2024. gada 29. augustam.

 

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*