Bibliotopija sarunu festivālā “Lampa”

2024.gada 5. un 6. jūlijā sarunu festivālā “Lampa” (Cēsīs) piedalīsies LNB un LNB Atbalsta biedrība. Šajā gadā telts nosaukums “Bibliotopija”, kur visiem lasītmīļiem un bibliotekāriem būs iespēja piedzīvot bibliotopiju ar brīnišķīgiem runātājiem, piedalīties diskusijās un dalīties pieredzē. Bibliotopijas teltī runās par lasītprasmi un tās veicināšanu, spriedīs par bibliotēku kā būtisku kultūrtelpu Latvijas iedzīvotāju izglītības un socializēšanās veicināšanā, biedrībām un biedrošanās nozīmi mūsdienās, grāmatu izdošanas un mežu apsaimniekošanas attiecībām, kā arī grāmatu dizaina un satura attīstību mākslīgā intelekta laikmetā.
Bibliotopija ir vieta, kur satiekas grāmatmīļi un grāmatu profesionāļi no dažādiem Latvijas reģioniem, bērni un viņu vecāki, studenti, seniori, grāmatu dizaineri, satura autori un interpreti, lieli un mazi lasītāji.
Bibliotopijā galvenā loma ir cilvēka attiecībām ar rakstīto, iespiesto un runāto vārdu. Bibliotopijā gaidīts ikviens – kā lasītājs, tā nelasītājs.
5. jūlijs, piektdiena
13.00-14.30 Saruna “Bibliotēka kā trešā vieta”
15.00-16.30 Saruna “Izrādās – viņi lasa!”
17.00-18.30 Diskusija “Vai grāmatas apdraud mežus?”
17.00–19.00 Darbnīca “Stāstu stāsts” ar rakstnieci Luīzi Pastori
19.00-20.30 Saruna “Kad grāmatas lasīs lasītāju?”
6. jūlijs, sestdiena
11.00-12.30 Saruna par lasītprasmi “Starts vai restarts?”
13.00-14.30 Saruna “Dizains ir plāksteris?”
15.00-16.30 Saruna par biedrošanos “Kur problēma, tur biedrība”
17.00-18.30 Saruna “Nācijas stūrakmeņi”
12.00–14.00 / 15.00–17.00 Darbnīca “Rokas tipogrāfija”
5. jūlijs, piektdiena
17.00-18.30 Diskusija “Vai grāmatas apdraud mežus?”
Vai grāmatu izdošana apdraud mežus un kaitē videi? Vai tas ir mīts, ka e-grāmatas ir videi draudzīgākas? Kā vienlaikus rūpēties par vidi, kultūru un ekonomiku? Diskusijā atbildes meklēs vides aktīvisti, izdevēji, uzņēmēji un mežsaimnieki. Vai viņiem izdosies atrast kopsaucēju?
Diskusiju vada Latvijas televīzijas ziņu raidījumu vadītāja Ilze Dobele.
Diskusijā piedalās AS “Latvijas valsts meži” Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs, ornitologs un rakstnieks Viesturs Ķerus, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas izpilddirektore Ieva Bečere, “Liels un mazs” līdzīpašniece un direktore Alīse Nīgale un AS “Latvijas Finieris” padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis.
5. jūlijs, piektdiena
17.00-19.00 Darbnīca “Stāstu stāsts” ar rakstnieci Luīzi Pastori
Darbnīcā ģimenes ar bērniem (4–10 g. v.) aicinātas radīt savus stāstus ar rakstnieces Luīzes Pastores un ilustratores Anetes Bajāres-Babčukas veidotās puzles “Stāstu stāsts” palīdzību.
Sekojot Luīzes Pastores dotajam uzdevumam, dalībnieki varēs atrisināt kalambūru par puzles ilustrācijās redzamajām Latvijas kultūras kanona vērtībām, kā arī radīt sava piedzīvojumu stāsta neskaitāmas versijas. “Stāstu stāsts” ir lielisks materiāls, kas veicina valodas attīstību un radošo domāšanu.
Latvijas kultūras kanona spēli bērniem “Stāstu stāsts” izdevusi Latvijas Nacionālā bibliotēka ar Latvijas Kultūras ministrijas un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.
5. jūlijs, piektdiena
19.00-20.30 Saruna “Kad grāmatas lasīs lasītāju?”
Mākslīgā intelekta (MI) rīki ienāk arī grāmatniecībā. Vai iespējama grāmatas autora un dizainera koprade ar MI? Kā atrast līdzsvaru starp sadarbību un konkurenci? Vai cilvēka radošums ir izsmelts? Cik ļoti grāmatas tapšanā drīkstam paļauties uz MI asistentiem un kas notiek ar autorības jautājumu? Diskusijā par mākslīgā intelekta spožumu un postu piedalīsies rakstnieki, dizaineri, dizaina pētnieki un lasītāji. Interaktīvajā daļā kopā lūkosimies nākotnes scenāriju spekulācijās un sacentīsimies radošumā ar MI.
Sarunu vada profesore un dizaina pētniece TU Dublin School of Art and Design (Īrija) Dr.art. Aija Freimane
Sarunā piedalās grāmatu, grafikas un produktu dizainers Klāvs Priedītis, rakstniece Baiba Zīle un iespieddarbu un reklāmas grafikas dizainers Ivs Zenne.
Diskusiju un sarunu tiešraides būs skatāmas LNB un LNB Atbalsta biedrības sociālā tīkla Facebook kontos, LNB mājaslapā www.lnb.lv un sarunu festivāla “Lampa” mājaslapā www.festivalslampa.lv.
Telts “Bibliotopija” top ar Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas atbalstu projekta “Drukas un mediju sadarbības tīkls” (Nr. 5.1.1.2.i.0/3/24/A/CFLA/001) ietvaros un ir daļa no notikumu cikla “Latviešu grāmatai 500”, kas top ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu.
Rīkotāji: Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība un Latvijas Nacionāla bibliotēka sadarbībā ar Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociāciju, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministriju un Latvijas Bibliotekāru biedrību.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*