Latvijas Bibliotēku festivāla 2019 otrā diena – Bibliotekāru modes un stila diena

2019. gada 17. aprīlis – Latvijas Bibliotēku festivāla otrā diena – bija unikāla līdzšinējā Latvijas bibliotēku vēsturē, jo pirmo reizi plašā mērogā izskanēja tēma – Bibliotekāru mode. Visas dienas garumā bija iespējams piedalīties dažādās aktivitātēs: klausīties iedvesmojošas lekcijas un priekšlasījumus, veidot Bibliotekāru modes sienu, aplūkot līdz pat pēdējam brīdim noslēpumā turēto pārsteidzošo Bauskas Centrālās bibliotēkas bibliotekāru modes izstādi, turpināt ievietot foto akcijā “Bibliotekāru mode” un piedalīties īstā modes skatē.

Bibliotekāru modes un stila dienu atklāja Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone, daloties iespaidos par Bibliotekāru modes dienas ideju un akcijas “Bibliotekāru mode” norisi. Ideja aizgūta no Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (IFLA) Jauno speciālistu grupas (New Professionals Special Interest Group) rīkotās Bibliotekāru modes sesijas 2018. gada IFLA ģenerālkonferencē Kualalumpurā, Malaizijā. Iedvesmojoties no IFLA Bibliotekāru modes sesijā piedzīvotā, pirmā modes skate Latvijā norisinājās 2018. gada 7. novembrī Penkulē – LBB Zemgales reģiona bibliotekāru seminārā.

2018. gada decembrī tika izsludināta akcija “Bibliotekāru mode”, kuras mērķis bija parādīt bibliotekārus kā spilgtas, atraktīvas un modernas personības un lauzt sabiedrībā vēl aizvien valdošos stereotipus par profesijas vizuālo veidolu. Akcijas laikā bibliotekāri tika aicināti ievietot sociālajos medijos savas un kolēģu fotogrāfijas ar tēmturi #bibliotekārumode. Interesanti, ka akcijas laikā norisinājusies ne vien fotografēšanās, bet arī izglītošanās – bibliotekāru tikšanās ar stilistiem un dizaineriem.

Bibliotekāru modes dienu atklāj LBB valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone. Kristiana Luhaera foto

Jelgavas pilsētas bibliotēkas direktore, LBB Zemgales nodaļas vadītāja un akcijas “Bibliotekāru mode” vēstnese Lāsma Zariņa, popularizējot bibliotekāru modes akciju, ir iedrošinājusi daudzus bibliotekārus uzdrīkstēties un eksperimentēt, lai sabiedrībai sniegtu citādāku priekšstatu par bibliotekāra profesijas tēlu. Otra akcijas vēstnese – vienmēr šarmantā un stilīgā Dobeles novada Centrālās bibliotēkas direktore Lana Augule – diemžēl Bibliotekāru modes dienā nevarēja piedalīties, taču spilgti un prātā paliekoši ir Kursīšu pagasta bibliotēkas-informācijas centra vadītāja, LBB Kurzemes nodaļas vadītāja Mārtiņa Lagzdona vārdi: “Bibliotekārs ir staigājoša enciklopēdija, kas mīl ne tikai grāmatas, bet arī cilvēkus.”

Par bibliotekāru modi spārnotus teicienus bārsta Jelgavas pilsētas bibliotēkas direktore Lāsma Zariņa un Kursīšu pagasta bibliotēkas-informācijas centra vadītājs Mārtiņš Lagzdons. Kristiana Luhaera foto

Latvijas bibliotekāru modes stāstos dalījās kolēģi no Bauskas, Rēzeknes un Daugavpils. Bauskas Centrālās bibliotēkas direktore Māra Kuļikauska prezentēja Bauskas Centrālās bibliotēkas projektu sadarbībā ar stilisti un fotogrāfi Danu Rodenkirhenu. Izstādē “Bauskas bibliotēkā modē grāmatas” iekļautas fotogrāfijas, kurās, pateicoties Danas veidotajiem krāšņajiem tērpiem, Bauskas Centrālās bibliotēkas darbinieki iejutušies kāda sev tuva literārā darba tēlā. Rēzeknes Centrālās bibliotēkas vadītājas vietniece Ruta Suseja prezentēja bibliotēkas darbinieku aptaujas datus par to, kādam vajadzētu (un arī nevajadzētu) būt bibliotekāra vizuālajam veidolam, domājot gan par apģērbu un aksesuāriem, gan elementāru personīgo higiēnu. Latgales Centrālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Gedžūne dalījās pieredzes stāstā par akciju “Aksesuārs – grāmata”, kas norisinājās Latgales Centrālajā bibliotēkā. Akcijas laikā bibliotēkas darbinieki sociālajos tīklos ievietoja fotogrāfijas, pieskaņojot ikdienas apģērbu kādas grāmatas vizuālajam noformējumam. Šādā veidā kopā ar bibliotekāra tēlu tika popularizētas arī grāmatas.

Bauskas Centrālās bibliotēkas direktore Māra Kuļikauska (no labās) un stiliste un fotogrāfe Dana Rodenkirhena prezentē Bauskas Centrālās bibliotēkas projektu “Bauskas bibliotēkā modē grāmatas”. Kristiana Luhaera foto

“Bauskas bibliotēkā modē grāmatas”. Kristiana Luhaera foto

Skats uz izstādi. Kristiana Luhaera foto

Rēzeknes Centrālās bibliotēkas darbinieku viedokli par bibliotekāru modi prezentē bibliotēkas vadītājas vietniece Ruta Suseja. Kristiana Luhaera foto

Latgales Centrālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Gedžūne stāsta par bibliotēkas akciju “Aksesuārs – grāmata”. Kristiana Luhaera foto

Lietišķās etiķetes, komunikācijas un protokola eksperte Kristīna Sprūdža atgādināja etiķetes pamatus un uzsvēra būtiskāko vizuālās identitātes etiķetē, kā arī mēģināja atbildēt uz jautājumu, kā graut stereotipus par bibliotekāra tēlu pieklājīgi un stilīgi. Skaidrs ir viens – bibliotekāra profesija ir radoša profesija, tādēļ bibliotekāriem ir atļauts savā darba ikdienā pārkāpt atsevišķus lietišķā stila noteikumus un būt vizuāli nepieradinātākiem. Taču bibliotēka ir publiska iestāde un bibliotekārs – publiska profesija, kas ir iemesls tam, lai mēs savā ikdienā atsevišķus pamatnoteikumus tomēr censtos ievērot. Ik rītu ejot uz darbu, ir vērts ielūkoties spogulī un padomāt, vai es pats/pati vēlētos bibliotēkā redzēt šādu bibliotekāru. Uzmanība jāpievērš arī komunikācijas veidam un neverbālajai valodai. Apģērbs un stils ir svarīgs, taču tikpat svarīga ir laipnība, iejūtība un smaids. Un jāatceras, ka arī ārpus darba laika un darba vietas bibliotekārs nezaudē savu profesiju un lomu sabiedrībā – jāsaglabā elegantums jebkurā brīdī.

Lietišķās etiķetes, komunikācijas un protokola eksperte Kristīna Sprūdža deva padomus par to, kā graut stereotipus lietišķi un stilīgi. Kristiana Luhaera foto

Modes un stila dizainere Iveta Vecmane vērtēja bibliotekārus dizainera un stilista acīm, akcentējot 20. gadsimtā populāro bibliotekāru apģērbu – adītas vestes un biezas zeķubikses, kas turpina uzturēt vizuālos stereotipus par bibliotekāriem. Stiliste norādīja uz daudzveidīgu mūsdienu bibliotekāra tēlu, kā arī atklāja, ka modes pasaulē ir pat definēts speciāls stils ar nosaukumu “bibliotekāru stils” un tam veltītas daudzu dizaineru kolekcijas. Diemžēl šis stils vairumā gadījumu turpina kultivēt stereotipus, tikai nedaudz atsvaidzinot tos ar atsevišķiem elementiem no citiem stiliem. Tas gan nenozīmē, ka nav iespējams iziet ārpus apburtā loka “bibliotekāru stils”, un reizēm šī stila elementus akcentēt ir pat stilīgi.

Modes un stila dizainere Iveta Vecmane demonstrēja stilista viedokli par bibliotekāra profesiju. Kristiana Luhaera foto

Dienas noslēgumā klātesošie bibliotekāri piedalījās īstā modes skatē, kur, mūzikai skanot, tika izrādīti šobrīd aktuālie tērpi, frizūras un grims.

Modes skate sākusies! Kristiana Luhaera foto

Bibliotekāru modi demonstrē jaunie speciālisti. Kristiana Luhaera foto

Liepājas bibliotekāres – vienmēr skaistas un elegantas. Kristiana Luhaera foto

Valmieras bibliotekāres izceļas ar drosmi un oriģinalitāti. Kristiana Luhaera foto

Bibliotekāru modes un stila diena ir aizvadīta, akcija “Bibliotekāru mode” – noslēgusies. Plānots, ka visas akcijas gaitā publiskotās fotogrāfijas tiks apkopotas LBB izdevumā par Latvijas bibliotekāru modi.

Bibliotekāru modes un stila dienas prezentācijas un video sk. LBB tīmekļvietnē, bet fotogaleriju – LBB “Facebook” lapā: dienas norise un modes skate, kā arī LBB “Flickr” fotogrāfiju arhīvā.

Latvijas Bibliotēku festivālu organizēja LBB ciešā sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un pateicoties Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Baltijas-Amerikas brīvības fonda (Baltic-American Freedom Foundation, BAFF), Valsts kultūrkapitāla fonda, Erasmus+ un “BaibaBooks ” finansiālam atbalstam.

            

 

 

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

LU Sociālo zinātņu fakultātes Informācijas un bibliotēku studiju nodaļas studente
Egija Grence

LBB Jauno speciālistu sekcijas vadītāja
Aiga Pīķe

LBB valdes priekšsēdētāja
Māra Jēkabsone

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*