Notika LBB Zemgales reģiona bibliotekāru seminārs “Bibliotēkas simts gados”

2018. gada 7.­ novembrī Penkules kultūras namā notika Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) Zemgales reģiona bibliotekāru seminārs “Bibliotēkas simts gados”, kuru ar Dobeles novada pašvaldības, LBB un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu rīkoja LBB Zemgales nodaļa un Dobeles novada Centrālā bibliotēka (DNCB).

LBB Zemgales reģiona bibliotekāru semināra “Bibliotēkas simts gados” dalībnieki. Foto: Evita Zute

Semināru atklāja viesmīlīgais kultūras nama saimnieks Normunds Smiltnieks. Uzrunās klātesošos sveica Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns, Dobeles novada Kultūras un sporta pārvaldes vadītāja Māra Krūmiņa, DNCB direktore Lana Augule un LBB valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone. Pēc oficiālajām uzrunām muzikālu sveicienu visiem klātesošajiem veltīja muzikālā apvienība “Māsas Legzdiņas”.

Pirmo lekciju “Latvijas vietvārdi un bibliotekāru līdzdalība to vākšanā” vadīja Sanda Rapa, LU Latviešu valodas institūta pētniece, direktores vietniece. Lekcijā tika stāstīts par Latvijas vietvārdu vienreizīgumu, savdabību un skaistumu. Pēc vēstures datiem, vietvārdu vākšanā agrāk lielu ieguldījumu ir devuši daudzi bibliotekāri. Lektore mudināja semināra dalībniekus būt aktīviem – iesaistīties vietvārdu vākšanā, glabāšanā un popularizēšanā.

Seminārā ar lekciju “Mainīgais bibliotekāra tēls” uzstājās novadniece, dzejniece, publiciste un žurnāliste Inese Zandere. Lekcijā viņa runāja par bibliotekāra lomu vēsturiski mainīgajā situācijā – kā bagātību glabātāju, iznīcinātāju, slēpēju, atklājēju un izplatītāju. I. Zandere lika pievērst uzmanību tam, ka līdzi laikam mainās gan cilvēku priekšstati un stereotipi par bibliotekāriem, gan viņu attiecības un komunikācija ar sabiedrību, gan vizuālais tēls.

Pasākuma turpinājumā ar iespaidīgu prezentāciju uzstājās Dr.arch.h.c., KM eksperts, RISEBA augstskolas Arhitektūras programmas direktors Jānis Dripe. Semināra dalībniekiem bija iespēja iepazīt Latvijas Nacionālās bibliotēkas īpašos arhitekta Gunāra Birkerta radītos arhitektūras knifus, kuri bibliotēkas apmeklētājam rada interesantas ilūzijas. Lektors prezentācijā parādīja un pastāstīja arī par citām arhitekta G. Birkerta projektētajām bibliotēkām, kas atrodas ASV, kā arī deva ieskatu par citām ievērojamu arhitektu radītajām unikālajām bibliotēkām pasaulē.

Kā pēdējā seminārā uzstājās Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliotēku attīstības centra galvenā speciāliste, LBB valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone, kas dalījās gūtajos iespaidos no IFLA 84. ģenerālkonferences Kualampurā, Malaizijā. Kā konferences odziņa bijusi bibliotekāru modes skate, tāpēc arī M. Jēkabsone savu uzstāšanos beidza ar aicinājumu visus klātesošos piedalīties modes skatē turpat uz Penkules kultūras nama skatuves. Drosmīgākās un atsaucīgākās bibliotekāres ļāvās aicinājumam un demonstrēja savu tērpu.

Pēc latviskajām pusdienām, ikvienam bija iespēja apskatīt pie Penkules kultūras nama esošo “runājošo akmeni “, kas uzstādīts piemiņai represētajiem pagasta iedzīvotājiem. Uz pieminekļa ir attēlots sainītis, kādu izsūtījumā uz Sibīriju līdzi paņēmusi pagasta nabagmājas iemītniece un pieejot pie akmens, atskan Penkules iedzīvotāja zinātņu doktora Astrīda Freimaņa balss. Labai un radošai idejai, bibliotekāriem bija iespēja arī izcept katram savu mīklas rullīti uz ugunskura, kurš tika uztīts uz lazdas kociņa.

Fotogalerija: DNCB “Facebook” lapā un LBB “Facebook” lapā.

 

Ziņu sagatavoja:
Dobeles novada Centrālās bibliotēkas direktore
Lana Augule

 

Pasākumu atbalstīja:

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*