2019. gada Bibliotēku festivāla un Bibliotēku nedēļas tēma – “Bibliotēkas – dialogs ceļā uz pārmaiņām”

Latvijas Bibliotekāru biedrība (LBB) izsludina 2019. gada Bibliotēku festivāla un Bibliotēku nedēļas tēmu “Bibliotēkas – dialogs ceļā uz pārmaiņām”. Tēmas izvēle sasaucas ar Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA) 85. ģenerālkonferences nosaukumu “Libraries: dialogue for change”. 2019. gadā tā notiks Atēnās, Grieķijā.

Latvijas Bibliotēku festivāls notiks 2019. gada 16.–17. aprīlī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Festivāla pirmajā dienā paredzēta Latvijas bibliotekāru 20. konference, kuras noslēgumā tiks pasniegta LBB balva “Gada bibliotekārs” un “Gada bibliotēka”. Tā kā ideju radīšanai un īstenošanai nepieciešams ilgāks laiks, Bibliotēku ideju tirgu nolemts organizēt katru otro gadu. Taču, neskatoties uz to, ka Bibliotēku ideju tirgus nākamgad nenotiks, 2019. gada Latvijas Bibliotēku festivāla otrā diena būs ne mazāk interesanta un atraktīva. 17. aprīlis – Latvijas Bibliotēku festivāla otrā diena – būs Bibliotekāru modes un stila diena. Ja jums ir pētījumi, novērojumi, viedoklis vai idejas par bibliotekāru stilu un modi, piesakiet prezentāciju Bibliotekāru modes un stila dienai!

2019. gada Bibliotēku nedēļa notiks laikā no 22.–28. aprīlim, un tas parasti ir laiks, kad bibliotēkas ar dažāda veida norisēm un citām aktivitātēm pastiprināti pievērš uzmanību sev, savam darbam un bibliotēku nozīmei sabiedrībā. Aicinu nākamā gada Bibliotēku nedēļas aktivitātes rīkot ar moto: “Bibliotēkas – dialogs ceļā uz pārmaiņām”!

Bibliotēkām ir neatsverama nozīme informācijas piekļuvē un dažādu mērķgrupu prasmju attīstībā. Dodot iespēju piekļūt informācijai, zināšanām un kultūrai, atbalstot mācīšanos, radošumu un inovācijas, bibliotēkas iedrošina un iedvesmo sabiedrību. Demonstrējiet, cik ļoti svarīga ir piekļuve informācijai un zināšanām! Atgādiniet, cik būtiski ir izvērtēt informāciju un neļauties manipulācijai ar to! Uzsveriet, cik nepieciešami ir piekļūt kvalitatīvam un uzticamam saturam! Stāstiet par bibliotēku nozīmi kultūrā, izglītībā, valsts un sabiedrības attīstībā! Iedrošiniet cilvēkus mācīties, attīstīties un pieņemt drosmīgus lēmumus! Rādiet to ar savu piemēru!

Lai būtu spēcīgi pārmaiņu dialoga partneri un virzītāji, jāsāk ir pašiem ar sevi. Vai esam pietiekami drosmīgi, lai izietu no tradicionālās komforta zonas un virzītu pārmaiņas? Varbūt tieši pārmaiņas un to vadīšana ir mūsu komforta zona? Viens no IFLA prezidentes Glòria Pérez-Salmerón moto ir “Bibliotekāri – pārmaiņu ierosmes zobrati” (Librarians: gears of the motors for change), un viņa ir pārliecināta, ka ikviens bibliotekārs spēj būt drosmīgs, enerģisks un uzņēmīgs, ja vien tic sev un savai pārliecībai. Bibliotēku nedēļā aicinu demonstrēt bibliotēku un bibliotekāru drosmi un atvērtību pārmaiņām – to, ka bibliotēkas ir neatņemamas pārmaiņu virzītājas, ka bez bibliotēkām veiksmīgas pārmaiņas un attīstība nav iespējama! Esiet atvērti uz pārmaiņām vērstai sadarbībai un partnerībai!

Daloties ar Bibliotēku nedēļas aktivitātēm sociālajos medijos, aicinām izmantot tēmturi #bibliotēkunedēļa2019.

 

Informāciju sagatavoja:
LBB valdes priekšsēdētāja
Māra Jēkabsone

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*