Bibliotēkas un velo dzīvesstils

“Cycling for Libraries” jeb velo-biblio (turpmāk tekstā – Cycling4Libraries) ir fantastiskākais staptautiskais bibliotekāru mūžizglītības projekts kopš 2010. gada. Projekta forma ir nekonference, kas paredz gūt pieredzi un iespaidus minot pedāļus un slaukot sviedrus, nevis klausoties formālas prezentācijas. Velo – nekonferences inovatīvais koncepts – man patiesi ir tuvs!

Projektā piedalos jau septiņus gadus. Ar velo pa Eiropas un aizokeāna bibliotēkām pieredze smelta aptuveni 90 bibliotēkās, dienā vidēji nobraucot 60 km.

Bibliotēkas šajos braucienos ir pieredzes, atpūtas, viesmīlības, kafijas, īsākas vai garākas snaudas, interneta piekļuves un telefona uzlādes vietas.

Lai arī lielas ļaužu grupas īsti nav mans esības formāts, tomēr, mīt pedāļus plecu pie pleca ar kolēģiem pa bibliotēkām, ir mana komforta zona. Izbaudu katru mirkli, jo mīlu šo ģeniālo kombināciju – piedzīvojums, izglītība, velo un daudzie grāmatu mīļi.

Izjūtu ķīmija šajā kompānijā rada atkarību. Patiesi, neesmu sociālo tīklu fane, bet Cycling4Libraries ir dzīvs sociālais tīkls – tev ir savs profesionālais profils, tu darbojies, sadarbojies, tev patīk, tev nepatīk, tu uz brīdi apstājies. Tu pieslēdzies, tu dalies, izmantojot tēmturi #cyc4lib, tu komunicē. Tu vienkārši baudi mirkļus – sadzīviskus, profesionālus, izklaidējošus, nopietnus, sociāli-politiskus.

Sākotnēji, rezultāts rādās kā kaleidoskopisku iespaidu mikslis, tomēr, sviedru garšai izgaistot, rodas iedvesmojošs un profesionāli nozīmīgs stāsts.

Šīs vasaras velostāsts CicloBiblio2018 ir par Rumāniju. Velopārgājiens 370 km garumā ietvēra senāko Melnās jūras reģionu Dobrogeju, no Konstantas līdz Galati. Bezgala skaists, tomēr, ekonomiski nabadzīgākais Rumānijas Donavas deltas kalnu reģions.

Rumānijas velobraucienu organizēja rumāņu bibliotekāre Klaudija Serbanuta, bijusī Rumānijas Nacionālās bibliotēkas direktore, tagad projekta CodeKids vadītāja, un Laszlo Kiss, Rumānijas bibliotekāru biedrības Skolu bibliotēku sekcijas vadītājs.

Braucienu atbalstīja Rumānijas Bibliotekāru asociācija un organizācija “Progress Foundation”.

Patiesi novērtēju ikgadējā velo brauciena organizatoru darbu. Tas ir izaicinājums, jo Cycling4Libraries Rumānijā apvienoja vācu precizitāti, itāļu vieglumu un Tour de France sviedrus.

Brauciena starptautiskumu veidoja rumāņu, horvātu, latviešu un ungāru bibliotekāri.

Šis brauciens iezīmīgs ar ārkārtēju sirsnību, vietējo kolorītu, dabas rezervātu neskarto šarmu, vecticībnieku sādžām un rumāņu kulināro mantojumu.

Lai arī apmeklējām vien sešas bibliotēkas, tās bija tik kolorītas un neaizmirstamas! Būtiski, ka brauciena organizētāji bija Rumānijas bibliotekārās sabiedrības vadošie cilvēki un bieži vien izvērtās garas profesionālas diskusijas. Pieļauju, ka šo lauku mazo bibliotēku darbinieki tik bieži netiekas ar kolēģiem no Bukarestes. Patiesībā, iespējams nemaz netiekas…

Velobraucienā no bibliotēkas uz bibliotēku tika popularizētas bibliotēkas, iesaistīta vietējā sabiedrība, spodrināta profesionālā pašapziņa un veicināts aktīvs dzīvesveids.

Lielākais guvums no dalības Rumānijas velo-biblio braucienā ir profesionālā tīklošana un draudzība. Cik apbrīnojami vienojoša ir bibliotekārā degsme, neskatoties uz  kultūras un valodas atšķirībām!

Būtībā, Cycling4Libraries ir velo kultūras un dzīvestila kultivēšana bibliotēkās.

Ar velo pa bibliotēkām ir īpaša izglītošanās forma, kurā iesaistīties var ikviens, kuru noorganizēt vietējā līmenī arī var ikviens proaktīvs bibliotekārs.

Ja nekustināsim pedāļus, tad dzīves velosipēds nekustēsies. Tāds ir manas dzīves moto. Un jūsējais?

 

Informācija: http://www.cyclingforlibraries.org/ un https://animoto.com/play/uBz0dpCDMKrkP5GhXelhGg

 

Rakstā izmantoti CicloBiblio2018 publicitātes materiāli.

 

Aija Jankava
LBB Bērnu un skolu bibliotēku sekcijas vadītāja
Olaines 1. vidusskolas bibliotekāre

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*