LBB Zemgales reģiona bibliotekāru seminārs “Bibliotēkas simts gados” 2018. gada 7. novembrī Dobeles novada Penkules pagastā

2018. gada 7. novembrī Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) Zemgales nodaļa un Dobeles novada Centrālā bibliotēka ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Dobeles novada pašvaldības atbalstu organizē Zemgales reģiona bibliotekāru semināru “Bibliotēkas simts gados”, kas norisināsies Penkules kultūras namā (Dobeles novads, Penkules pagasts, Penkule, Dailes). Seminārā tiks likts akcents uz bibliotekāra lomu gadu desmitos, kā tā ir mainījusies un pilnveidojusies, cik svarīga ir bibliotekāra līdzdalība nācijas kultūrmantojuma popularizēšanā un saglabāšanā.

Semināra norises vieta – Penkules kultūras nams – iekārtojies kādreizējā Penkules muižā. No 1929. līdz 1932. gadam muižai tika uzcelta piebūve, un to jau kā Penkules izglītības biedrības “Darbs” namu atklāja toreizējais Latvijas Valsts prezidents Alberts Kviesis. Penkules pagasta mājas “Vecvagares” prezidents nopirka ap 1926. gadu, tās atjaunoja, izmantoja kā vasaras mītni un aktīvi iesaistījās pagasta sabiedriskajā dzīvē.

 

Semināra tēmu īss apraksts:

Sandas Rapas lekcijā tiks stāstīts par Latvijas vietvārdu vienreizīgumu, savdabību un skaistumu, proti, par to, kas šos vārdus padara tik īpašus, aizsargājamus un kopjamus un kas tos bieži liek pielīdzināt latvju dainām. Tiks sniegts ieskats arī vietvārdu vākšanas vēsturē, kurā liela nozīme bijusi izglītotiem ļaudīm – arī bibliotekāriem, kuri bieži ir bijuši galvenie pagastu nemateriālo dārgumu glabātāji. Nobeigumā līdz ar aicinājumu iesaistīties vietvārdu vākšanā tiks doti padomi šo vērtību glabāšanā un popularizēšanā.

Ineses Zanderes priekšlasījumā bibliotekārs parādīsies vēsturiskā un literārā perspektīvā. Bibliotekārs vēsturiski mainīgā situācijā – bagātību glabātājs, iznīcinātājs, slēpējs, atklājējs, izplatītājs. Līdzi laikam mainās gan cilvēku priekšstati un stereotipi par bibliotekāriem, gan viņu attiecības un komunikācija ar sabiedrību, gan vizuālais tēls. Dzejniece stāstīs arī par savu literāro varoni – bibliotekāri Ērika Ešenvalda operā “Iemūrētie” un darba tapšanu.

Jāņa Dripes priekšlasījumā tiks akcentēta bibliotēku sociālā loma informētas un gudras sabiedrības veidošanā, vienota un plaša bibliotēku tīkla nozīmīgums – no Latvijas Nacionālās bibliotēkas līdz pagasta bibliotēkai valsts pierobežā, kā arī tiks sniegta informācija par telpiski skaistākajām Latvijas bibliotēkām. Bibliotekāriem tiks dota iespēja ieskatīties Latvijas Nacionālās bibliotēkas arhitektūras detaļās un tās autora Gunāra Birkerta citu bibliotēku projektos ASV, kā arī uzzināt par Latvijas Nacionālās bibliotēkas pašmāju un starptautiskajām atzinībām. Lektors dos ieskatu arī par ievērojamu arhitektu radītajām unikālajām bibliotēkām pasaulē ar akcentu uz Skandināvijas bibliotēku arhitektūru.

Māra Jēkabsone dalīsies ar gūtajām atziņām un idejām IFLA 84. ģenerālkonferencē Kualalumpurā, Malaizijā.

Bibliotekāriem būs iespēja apmeklēt arī Penkules bibliotēku, kurā 2017. gadā tika veikts kapitālais remonts, kā arī apskatīt jaunuzcelto Penkules brīvdabas estrādi un runājošo akmeni.

Afiša (PDF)

 

Ziņu sagatavoja:
Dobeles novada Centrālās bibliotēkas direktore
Lana Augule

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*