Notika konference par nemateriālā mantojuma popularizēšanu Krāslavā

2018. gada 28. septembrī Krāslavā, Krāslavas pils Amatu mājā, notika Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) Latgales nodaļas konference “Nemateriālā mantojuma popularizēšana Latgales bibliotēkās”, kas pulcēja teju 100 bibliotekārus no visas Latgales. Konferences tēma bija tāda nemateriāli materiāla vērtība kā ēdiens, kam bija veltīti gan vairāku lektoru priekšlasījumi, gan bibliotekāru konkurss.

Konference notika rudens ābolu laikā. Foto: Juris Roga

Konference pulcēja teju 100 bibliotekārus no visas Latgales. Foto: Juris Roga

Rudens dzestrumu palīdzēja kliedēt Krāslavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Viktors Moisejs, sveicot visus konferences viesus Krāslavā. Lai plašāk pievērstos tēmas izzināšanai, konferences uzrunu teica LBB valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone, atklājot klātesošajiem Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (IFLA) Globālās vīzijas ziņojuma kopsavilkumu, pieminot unikālu notikumu – Bibliotekāru modes skati, kas notika IFLA 84. ģenerālkonferencē Kualalumpurā, Malaizijā. Krāslavas novada centrālās bibliotēkas rīkotajā konferencē tika demonstrēta cita veida skate – Latgales bibliotekāru pagatavoto Latgales tradicionālo ēdienu skate.

LBB valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone (no kreisās) un Krāslavas novada centrālās bibliotēkas direktore Valentīna Magidas. Foto: Juris Roga

Konferences laikā lektore un grāmatu autore Lolita Šelvaha iepazīstināja klātesošos ar tradicionālajiem latviešu ēdieniem, savukārt, par ēdieniem gada ritējumā stāstīja tautas daiļamata meistare un grāmatu autore Maija Kulakova.

Lektore un grāmatu autore Lolita Šelvaha. Foto: Juris Roga

Tautas daiļamata meistare un grāmatu autore Maija Kulakova. Foto: Juris Roga

Biedrības “Latgales Kulinārā mantojuma centrs” valdes priekšsēdētāja Tatjana Kozačuka iepazīstināja klātesošos ar Latgales kulinārā mantojuma tīkla attīstību, projektiem un biedrības darbību, bet Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja speciāliste Baiba Matvejenko stāstīja par jauno ekspozīciju “Pi vīna golda”, kas tiek veidota Krāslavas pils staļļos un tiks atklāta šī gada 25. oktobrī.

Pasākums, kā arī dienas laikapstākļi bija notikumiem un emocijām bagāti. Pirms pusdienām viesi varēja izbaudīt romantisku atpūtu pastaigā pa Krāslavas pils parka celiņiem, baudot unikālu skatu uz Daugavas lokiem ekskursijas vadītāja – “īsta” grāfa Plātera stāstījumā.

Ekskursiju pa Krāslavas pils parku vadīja “īsts” grāfs Plāters. Foto: Anna Bartuša

Pēc konferences oficiālās daļas visi klātesošie varēja nogaršot Latgales kulinārā mantojuma ēdienus, ko bija pagatavojuši un radoši prezentēja Latgales novadu un pagastu bibliotekāri, tajā skaitā Krāslavas novada bibliotekāri, piedāvājot 5 Krāslavas pilsētā dzīvojošo tautību tradicionālo ēdienu recepšu prezentācijas. Pieteikto ēdienu recepšu skates radošais priekšnesums – stāstījumi, video demonstrācijas, teatralizēti priekšnesumi, stiprināja piederības sajūtu un lepnumu par savu kultūru un konkrētu dzīvesvietu.

Komisija godalgoja 3 ēdienus atbilstoši nominācijām “Garšas inteliģence”, “Dažādais latgalietis” un “Visugunīgākais ēdiens”. Atraktivitāte piemita visu bibliotēku priekšnesumiem, kas stiprināja komisijas pārliecību par bagāto un dāsno latgaliešu ēdienu piedāvājuma klāstu un viesu uzņemšanas tradīcijām. Īpaši ar savu priekšnesumu priecēja Balvu Centrālās bibliotēkas kolektīvs, tādējādi iegūstot gan titulu “Dažādais latgalietis”, gan saņemot konferences dalībnieku vislielāko simpātiju skaitu. Nominācijas “Garšas inteliģence” un “Visugunīgākais ēdiens” tika piešķirtas Krāslavas novada bibliotēkām: Izvaltas pagasta bibliotēkai un Kaplavas pagasta bibliotēkai. Savukārt biedrība “Latgales Kulinārā mantojuma centrs” pasniedza pārsteiguma balvu Robežnieku pagasta bibliotēkai par ēdiena vizuālo noformējumu.

“Krāslavas ebreji” gatavojas savas receptes performancei. Foto: Anna Bartuša

Balvu Centrālās bibliotēkas “rozītes” demonstrē savu recepti “rozītes”. Foto: Anna Bartuša

Krāslavas novada centrālā bibliotēka pateicas Krāslavas novada domei, īpaši Jānim Geibam, kas izrādīja iejūtību un sapratni konferences organizēšanas darbos, Krāslavas Tūrisma informācijas centra vadītājai Tatjanai Kozačukai par idejas virzību, atsaucību un veiksmīgu sadarbību, Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja kolektīvam ne tikai saimnieciskajā jomā, bet arī konferences radošā gara uzturēšanā, kā arī visiem sadarbības partneriem: Aleksandram Maijeram, Sergejam Jančevskim, Ivaram Geibam, Dace Samsanovičai, Aleksandram Kadeņecam, Vijai Kancevičai un Larisai Gribulei. Paldies konferences finansiālajiem atbalstītājiem: Krāslavas novada domei un Valsts kultūrkapitāla fondam.

Cerēsim, ka Krāslavas novada centrālās bibliotēkas sadarbība ar biedrību “Latgales Kulinārā mantojuma centrs” grāmatas “Latgales kulinārā mantojuma pavārgrāmata” izdošanā tiks īstenota. Šajā grāmatā tiks apkopotas Latgales tradicionālo ēdienu receptes, kas tika iecienītas konkrētajā Latgales novadā, pagastā laika posmā no 1918. gada līdz mūsdienām, tādējādi saglabājot mūsu vecmāmiņu un māmiņu bagāto un daudzveidīgo kulinārā mantojuma recepšu klāstu, izmantojot tās šodien, kā arī nododot šīs receptes nākamajām paaudzēm.

Pasākuma foto galerija aplūkojama: Latvijas Bibliotekāru biedrības “Facebook” lapā un Krāslavas novada domes informatīvā izdevuma “Krāslavas Vēstis” tīmekļvietnē.

 

Ziņu sagatavoja:
Krāslavas novada centrālās bibliotēkas
metodiķe Žaneta Moiseja

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*