LBB aicina bibliotekārus piedalīties Lielā Augšdaugavas musturdeķa veidošanā

Pirms dažām nedēļām – 2019.­ gada 9.–10. augustā – notika otrais Latvijas Bibliotekāru biedrības pārgājiens, kura laikā 16 bibliotekāri no visas Latvijas baudīja gleznaino Daugavas loku apkaimi Latgalē, Daugavpils pusē. Viens no pārgājiena apskates objektiem bija Naujenes Novadpētniecības muzejs, kurš patīkami pārsteidza gan ar modernu ekspozīciju, gan atraktīvu gidu.

Naujenes Novadpētniecības muzejs. Foto: Māra Jēkabsone

Citu eksponātu vidū muzejā bija aplūkojams Lielais Augšdaugavas musturdeķis, kurš top jau astoņus gadus un kura veidotāji cer iekļūt Ginesa rekordu grāmatā. Kā rakstīts Naujenes Novadpētniecības muzeja tīmekļvietnē, Lielā Augšdaugavas musturdeķa veidošana sākta 2011. gadā, akcijas “Muzeju nakts” laikā, par godu Naujenes Novadpētniecības muzeja 15 gadu jubilejai. Idejas autore ir Naujenes Novadpētniecības muzeja direktore Evita Kusiņa-Koļesņika. Musturdeķa veidošanas mērķis ir, ietamborējot vai ieadot deķī Latgales pļavu puķu košumu un Daugavas loku gleznaino skaistumu, izveidot lielāko musturdeķi Latvijā, kuru varētu nostiept pāri Daugavai – no viena Daugavas krasta līdz otram, tādējādi iekļūstot Ginesa rekordu grāmatā. Ar laivām un plostiem deķi pāri Daugavai plānots pārklāt Slutišķu ciema rajonā, kur ir Daugavas sašaurinājums, dēvēts par Daugavas vārtiem. Bija doma, ka musturdeķi pāri Daugavai varētu pārklāt Latvijas valsts simtajā dzimšanas dienā – 2018. gada 18. novembrī, taču deķa veidošana ir mazliet ieilgusi. Šobrīd idejas īstenotāji tic, ka to varētu paveikt 2020. vai 2021. gadā.

Lielais Augšdaugavas musturdeķis gandrīz gatavs. Foto: Žanete Tupiņa

Lai musturdeķi nostieptu no viena Daugavas krasta līdz otram, to nepieciešams izveidot 500 metrus garu. Šobrīd musturdeķis ir aptuveni 400 metrus garš, un tā veidošanā iesaistījušies vairāk nekā 5000 cilvēku. Agra Jēgere no Salacgrīvas noadījusi 27 metrus, bet Jānis Kotāns no Daugavpils novada – 500 fragmentiņus. Cēsu Pastariņa sākumskolas bērni izveidojuši 505 kvadrātiņus. Svarīgi, ka darbu veikuši ne tikai bērni, bet arī viņu ģimenes locekļi. Musturdeķa platums ir 1,6 metri, un lai tas būtu pabeigts, nepieciešams izgatavot vēl aptuveni 100 metrus.

Lielā Augšdaugavas musturdeķa veidošanā ir aicināts iesaistīties ikviens. Arī bibliotekāri! Lai iesaistītos akcijā, nepieciešams jebkurā tehnikā un/vai krāsā noadīt vai notamborēt 10 x 10 cm vai 20 x 20 cm lielu rokdarba fragmentu.

Musturdeķis veidots no adītiem un tamborētiem 10 x 10 cm vai 20 x 20 cm lieliem rokdarbu fragmentiem. Foto: Žanete Tupiņa

Musturdeķa tapšanā iesaistīties aicināts ir ikviens! Foto: Žanete Tupiņa

Aicinām visus Latvijas bibliotekārus iesaistīties musturdeķa tapšanā, palīdzot izveidot lielāko musturdeķi Latvijā un pasaulē un kļūstot par Ginesa rekorda sasniegšanas līdzdalībniekiem!

 

Informāciju pēc Naujenes Novadpētniecības muzeja materiāliem sagatavoja:
LBB valdes priekšsēdētāja
Māra Jēkabsone

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*