Atskats uz LBB Vidzemes nodaļas 21. saietu-konferenci “Bibliotēkas pamatvērtības un nākotnes izaicinājumi”

2018. gada 18.–19. jūlijā Alūksnē notika LBB Vidzemes nodaļas 21. saiets-konference “Bibliotēkas pamatvērtības un nākotnes izaicinājumi”.

Konferenci organizēja LBB Vidzemes nodaļa sadarbībā ar Alūksnes pilsētas bibliotēku. Mūs atbalstīja Alūksnes novada pašvaldība, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Europe Direct informācijas centrs Gulbenē un Eiropas Savienības Erasmus+ programma.

LBB Vidzemes nodaļa pastāv jau 20 gadus, un vasaras saieti ir košs un interesants nodaļas ikgadējs pasākumus visus šos gadus. Katru gadu pasākums tiek organizēts citā Vidzemes novadā.  Mūsu saietos piedalās biedri no 8 LBB Vidzemes nodaļas grupām: Alūksnes, Cēsu, Gulbenes, Limbažu, Madonas, Ogres, Valmieras, Valkas, ka arī kolēģi no citiem reģioniem. Šogad konferenci apmeklēja 92 dalībnieki, kuru skaitā priecājāmies redzēt akadēmiskās bibliotēkas pārstāvjus (RSU) un vairāku skolu bibliotēku darbiniekus.

Abās dienās bija atvēlēts laiks gan nopietnām lekcijām par bibliotekāru darbam vajadzīgām un saistošām tēmām, gan jēgpilnai atpūtai.

Tāpat kā katru gadu, saieta dalībniekiem bija interesanti iepazīties ar novadu, kurā viesojamies. Pirmajā dienā no rīta dalībnieku ceļš veda uz Alūksnes luterāņu baznīcu. Tur īstena malēniete, skolotāja, gide, Ernsta Glika dzīves un pedagoģiskās darbības pētniece Ilona Riekstiņa mums stāstīja par Alūksnes vēsturi un  par novada cilvēkiem. Vēlāk, pēc konferences atklāšanas, mūs sveica un iepazīstināja ar novadu pasākuma goda viesi: Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins un Alūksnes novada domes Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte. Daudz interesantu faktu uzzinājām no Druvja Mucinieka, Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālista.

Konferences pirmajā dienā pārrunājām Bibliotekāru biedrības aktualitātes un Vidzemes nodaļas gada darbu. Vēl klātesošie varēja pirmie uzzināt par jaunām iespējam LBB biedriem, par LBB valdības izstrādāto Erasmus+ projektu pieaugušo izglītotāju profesionālo IKT kompetenču paaugstināšanai. Šo tēmu turpinājām, iepazīstot EPALE – Eiropas Pieaugušo izglītības e-platformu.

LBB Vidzemes nodaļas 21. saieta-konferences pirmās dienas noslēgums

Visiem saistoša bija LU SZF UNESCO medijpratības katedras vadītājas Gunas Spuravas un LNB Bibliotēku attīstības centra Informācijpratības, medijpratības un mūžizglītības projektu koordinatores Martas Dziļumas lekcija par sabiedrības medijpratības veicinošiem pasākumiem un veiktā pētījuma par pusaudžu medijpratību pārsteidzošajiem rezultātiem. Uzzinājām, ka pusaudžu vidē ir populāras tādas vietnes, par kurām daudziem bibliotekāriem ir zināms ļoti maz. Tad nu varējām secināt, kāpēc bieži mūsu piedāvājums savu mērķauditoriju nesasniedz. Lekcijā arī tika atzīmēts, ka ļoti svarīga tēma ir drošība internetā.

Noklausījāmies pedagoģijas zinātņu doktorantes Ilgas Kušneres lekciju par lasītprasmes veicinošām metodēm. Spriedām kopā par metodēm, kuras mēs jau izmantojam ikdienā, un  aktivitātēm, kas piemērotas vairāk skolām un skolotājiem.

Pasākuma “saldais ēdiens” bija žurnālista, ceļotāja, rakstnieka un sabiedrībā populāra cilvēka Lato Lapsas lekcija “Kā tas ir – dzīvot zem Muhameda bārdas”. Uzdevām daudz jautājumu un saņēmām atbildes, bet saruna palika vēl nepabeigta, te jācer uz turpinājumu citugad vai jārīko pasākumi savās bibliotēkās.

Visplašāko dalībnieku atsaucību guva Alūksnes novada bibliotekāru rīkotā prāta spēle bibliotekāriem. Sadaloties komandās tikām galā ar jautājumiem par Latviju, Vidzemes novada bibliotekāru saietu vēsturi, grāmatām, rakstniekiem un atpazinām kultūras cilvēku balsis ierakstā.

LBB Vidzemes nodaļas 21. saieta-konferences otrās dienas noslēgums

Arī saieta kultūras programma bija plaša. Vakarā baudījām braucienus ar kuģīti “Marienburg” un plostu “Kaija”, daudzi uzkāpa skatu tornī, izstaigāja pilsētas skaistākas vietas. Alūksne mūs ļoti patīkami pārsteidza! Par pārdomātu programmu un tās lielisko izpildījumu Liels Paldies Alūksnes bibliotēkas kolektīvam un personīgi Ivetai Ozoliņai, Alūksnes pilsētas bibliotēkas direktorei.

Saieta noslēgumā vienojāmies tikties nākamgad Gulbenē. Lai mums izdodas!

Fotogrāfijas (Flickr)

 

Atskatu uz pasākumu sagatavoja:
Olga Kronberga
LBB Vidzemes nodaļas vadītāja

Foto: Antons Balodis, Alūksnes pilsētas bibliotēkas IT speciālists

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*