Aizvadīta piektā jauno bibliotēku un informācijas speciālistu konference “4CanGurus 2020”

2020. gada 24. novembrī jau piekto reizi norisinājās jauno bibliotēku un informācijas speciālistu konference “4CanGurus”, kuru organizēja Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) Jauno speciālistu sekcija (JSS). Tradīcija organizēt konferenci “4CanGurus” katru otro gadu aizsākusies 2012. gadā, kad Gētes institūtā Rīgā notika pirmā šāda veida konference.

Starptautisko Baltijas jauno bibliotēku un informācijas speciālistu konferenci “4CanGurus 2020” šajā reizē LBB JSS organizēja sadarbībā ar Madonas novada bibliotēku. Sākotnēji tās norise bija plānota Madonas novada bibliotēkā, kas noslēgtu pirmo pilno tūri pa Latvijas vēsturiskajiem novadiem: 2014. gadā konference norisinājās Preiļos, 2016. gadā – Ventspilī, 2018. gadā – Jelgavā. Covid-19 izraisītās ārkārtas situācijas dēļ konference norisinājās tiešsaistē, kam bez šaubām ir savi ierobežojumi, taču šī bija veiksmīga pieredze – mūsdienu tehnoloģiskās iespējas ļāva konferencē piedalīties interesentiem neatkarīgi no atrašanās vietas: “4CanGurus” šajā reizē pulcēja vairāk nekā simts tiešraides klausītājus gan no tuvām, gan tālām pilsētām un novadiem, kā arī no Igaunijas un Lietuvas, dodot iespēju piedalīties pasākumā, jo nokļūšana uz konferenci klātienes formā Covid-19 apstākļos būtu bijusi krietni apgrūtināta.

 

Atklājot konferenci, LBB JSS vadītāja Aiga Pīķe sveica visus dalībniekus un pārraides klausītājus “4CanGurus” jubilejā un iepazīstināja ar konferences organizatorisko kārtību. Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs uzsvēra bibliotēku un to sniegto pakalpojumu nozīmi, aicināja rast jaunas formas, kā sasniegt lietotājus un ko tiem piedāvāt, kā arī izteica īpašu prieku par to, ka šajā jomā arvien vairāk ienāk jaunie speciālisti. Madonas novada bibliotēkas direktore Imelda Saulīte, daloties novērojumos par jaunajiem bibliotēku speciālistiem Latvijā, atzina, ka tie ir enerģiski, nebaidās rīkoties un mērķē uz rezultātu sasniegšanu.

Madonas novada bibliotēkas Pakalpojumu nodaļas galvenā bibliotekāre Laura Lubkina ar prezentāciju “56.852878, 26.210218” (nosaukumā – Madonas novada bibliotēkas ģeogrāfiskās koordinātas) sniedza ieskatu aktīvajā un radošajā Madonas novada bibliotēkas darbā. Madonas bibliotekāru idejas un veikums patiešām iedvesmo!

Ar prezentāciju “Medijpratība bibliotēku aspektā” Latvijas Nacionālās bibliotēkas Informācijpratības, medijpratības un mūžizglītības projektu koordinatore Marta Dziļuma sniedza ieskatu aktuālajos medijpratības problēmjautājumos, akcentējot nozīmīgākos aspektus bibliotēku darbības jomā, īpaši – kritisko domāšanu. Izvērtējot informācijas resursu uzticamību un izmantošanu, apsverami vairāki jautājumi, piemēram: kas ir autors, kādi ir viņa mērķi; kādi līdzekļi tiek izmantoti, lai pievērstu un noturētu auditorijas uzmanību un citi.

Tallinas Universitātes asociētā profesore Aira Lepika (Aira Lepik) prezentācijā “Mainīgā bibliotēku ainava Igaunijā: iespējas un izaicinājumi” (The changing landscape of libraries in Estonia: opportunities and challenges) iepazīstināja ar Igaunijas bibliotēku sistēmu, politiku, bibliotēku tīkla attīstību un bibliotēku personāla raksturojumu – izglītības iespējām, kvalifikāciju un prasmēm. Igaunijas muzeji un bibliotēkas pakāpeniski kļūst par izglītības un kopienu centriem, kas pieprasa arvien vairāk profesionālu izglītotāju.

Lietuvas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Jolita Steponaitiene ar prezentāciju “Lietuvas bibliotēku aktivitātes, problemātika un veiksmes stāsti” (Activities, issues and success stories from Lithuanian libraries) jaunajiem speciālistiem sniedza ieskatu Lietuvas bibliotēku sistēmā, tās pārmaiņās un izaicinājumos, kā arī Lietuvas Bibliotekāru biedrības darbā – īstenotajās aktivitātēs, pasākumos un sadarbībā.

Konferencē piedalījās ne vien, kā ierasts, četri lektori jeb guru, bet arī Baltijas valstu bibliotekāru biedrību jauno speciālistu sekciju (Igaunijā – kluba) pārstāvji, kas iepazīstināja ar jauno speciālistu aktivitātēm pārstāvētajā valstī. Apkopotās atziņas par Baltijas jauno speciālistu pieredzi lasāmas LBB JSS blogā publicētajā rakstā “Ieskats Baltijas jauno bibliotēku speciālistu kustības pieredzē”.

Vairāk informācijas par šī gada un iepriekš notikušajām konferencēm: LBB JSS bloga sadaļā “4CanGurus”. Konferences prezentāciju videoieraksti pieejami platformā “Youtube”.

 

Informāciju sagatavoja:
LBB JSS vadītāja
Aiga Pīķe

 

Konferences atbalstītāji:

 

 

 

 

 

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*