2021. gada Bibliotēku nedēļas un Bibliotēku festivāla tēma “Darīt neticamo!”

Latvijas Bibliotekāru biedrība (LBB) izziņo 2021. gada Bibliotēku nedēļas un Bibliotēku festivāla tēmu
“Darīt neticamo!”. Bibliotēku nedēļa 2021. gadā notiks no 19. līdz 25. aprīlim, bet Latvijas Bibliotēku festivāls no 14. līdz 15. aprīlim. Pirmajā festivāla dienā notiks Latvijas bibliotekāru 21. konference, otrajā dienā – Bibliotēku ideju tirgus. Gan Bibliotēku nedēļas, gan festivāla norise tiek plānota tiešsaistē.

Parasti Bibliotēku nedēļas un Bibliotēku festivāla tēma tika pielāgota attiecīgā gada Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA) ģenerālkonferences tēmai, bet tā vēl joprojām nav zināma. Tā kā pēdējā laikā aktīvāka nekā līdz šim ir kļuvusi otra starptautiskā bibliotēku jomas asociācija, kuras biedre ir arī LBB, kā arī LBB ir sniegusi savu artavu šīs organizācijas aktivitātēs, biedrības valde nolēma 2021. gada Bibliotēku nedēļas un Bibliotēku festivāla tēmu aizgūt no Eiropas Bibliotēku, informācijas un dokumentācijas biroja (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations, EBLIDA) aktivitātēm.

Šī gada oktobrī EBLIDA organizēja trīs vebinārus ar nosaukumu “Domā neiedomājamo” (Think the Unthinkable), septembrī publiskots ziņojums ar šādu pašu nosaukumu, kurš ietver trīs pamattēmas: bibliotēku aktivitātes “Covid-19” kontekstā, ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu jomā un Eiropas Savienības struktūrfondu (European Structural and Investment Funds, ESIF) apguves iespējas bibliotēku sektorā. LBB ir uzsākusi šī ziņojuma tulkošanu latviešu valodā, plānots, ka Latvijas bibliotekāriem tulkojums būs pieejams 2021. gada janvārī. Savukārt februārī plānots organizēt vebināru par ESIF iespējām 2021.–2027. gadā.

 

Bibliotēku nedēļa

Tā kā “Covid-19” un citu apstākļu dēļ bibliotēkas pēdējā laikā ir veikušas patiešām neticamas lietas, un turpina būt gan drosmīgas un radošas, gan iniciatīvas bagātas un izaicinošas, LBB aicina izmantot tēmu “Darīt neticamo!”, organizējot 2021. gada Bibliotēku nedēļas aktivitātes. Plānojot Bibliotēku nedēļas aktivitātes, lūgums primāri tās rīkot tiešsaistē. Ja būs iespējams organizēt arī klātienes aktivitātes, noteikti to var darīt. Galvenais, lai aktivitātes veids un saturs atbilst tēmai “Darīt neticamo!” – tātad aktivitātes ir nevis tradicionālas un ierastas, bet tādas, kuras Jūsu bibliotēka līdz šim nav organizējusi, kas ir pārsteigums Jūsu lietotājiem, kas līdz šim uzskatīts par neiespējamu vai bibliotēku profilam netipisku. Mēs ticam, ka Jūsu izdomai un pārsteigtspējai nav robežu!

Organizējot Bibliotēku nedēļas aktivitātes un pozicionējot tās sociālajos medijos, lūdzam izmantot tēmturus #bibliotēkunedēļa2021 un #darītneticamo.

 

Bibliotēku ideju tirgus

Diemžēl “Covid-19” dēļ šogad plānotais Bibliotēku ideju tirgus nenotika. Tādēļ LBB valde nolēma, ka par spīti neparedzamajiem apstākļiem 2021. gadā Bibliotēku ideju tirgum jānotiek. Šis pasākums allaž ir bibliotekāru augstu novērtēts un ļoti iecienīts, jo visi ir ieinteresēti zināt, kas notiek citos reģionos, vēlas dzirdēt idejas un gūt ierosmi darbam, attīstībai, pilnveidei.

Lai gan tas nebūs ne viegli, ne vienkārši, 2021. gada ideju tirgus tiks organizēts tiešsaistē. Iedvesma un pārliecība šādai rīcībai tika gūta, piedaloties 11. Baltijas bibliotekāru kongresā (11th Congress of Baltic Librarians, CoBaL11) “Bibliotēku ietekme sabiedrībā” (The Impact of Libraries in the Society), kur visas kongresa prezentācijas iepriekš tika ierakstītas video formātā.

Lai darītu skaidrus dalības nosacījumus pirmajā tiešsaistes Bibliotēku ideju tirgū, tiks izstrādāts nolikums, kurš tiks izziņots 2021. gada janvārī. Taču jau šobrīd ir zināms, ka katram reģionam (par katra reģiona sniegumu Bibliotēku ideju tirgū būs atbildīga attiecīgā reģiona galvenā bibliotēka) tiks dotas 7 minūtes (atkarībā no pieteikumu skaita laika ietvars varētu tikt arī mainīts), kuru laikā varēs demonstrēt gan prezentāciju vai plakātu, gan video u. c. Atgādinām, ka Bibliotēku ideju tirgus moto nav atskaitīties par visu, ko reģiona bibliotēkas dara, bet izcelt pašu interesantāko un īpašāko. Atsevišķām lielajām bibliotēkām, kuras izrādīs vēlmi piedalīties ideju tirgū (piemēram, Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB), akadēmiskās bibliotēkas), uzstāšanās laiks būs 3 minūtes. Visas ideju prezentācijas iepriekš tiks ierakstītas, lai pasākuma dienā viss ritētu raiti un tiktu novērstas tehniskas ķibeles. Ierakstiem sekos jautājumu un atbilžu sesija.

Lai mums visiem izdodas!

 

Informāciju sagatavoja:
Māra Jēkabsone
LBB valdes priekšsēdētāja
LNB Bibliotēku attīstības centra galvenā bibliotekāre

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*