Bibliotēku nedēļas 2017 vadmotīvs – Bibliotēkas un sabiedrība: vienotas kopīgiem mērķiem

“Vienoti mēs uzvarēsim, bet katrs atsevišķi – zaudēsim” – ar šādiem vārdiem Eiropas Savienības valstu vadītājus nesen uzrunāja Eiropadomes priekšsēdētājs, poļu politiķis Donalds Tusks, uzsverot, ka šobrīd vairāk kā jebkad ir nepieciešama eiropiešu drosme, apņēmība un politiska solidaritāte.

Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas IFLA kongresa, kas šogad notiks Polijas pilsētā Vroclavā, tēma ir “Bibliotēkas. Solidaritāte. Sabiedrība”, raisot asociācijas ar Polijas sociālo kustību “Solidaritāte”, kuras darbība pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados iezīmēja Austrumeiropas komunistisko režīmu beigu sākumu, un tādējādi atgādinot, ka bibliotēkām un sabiedrībai, kurai tās kalpo, ir jābūt vienotām savos mērķos un darbos, lai gūtu panākumus.

biblioteku-nedela-2017

Bibliotēkas nepastāv vakuumā. Bibliotēkas ir sabiedrības spogulis, un tās ir stipras tikai tad, ja tās ieklausās sabiedrības sapņos un raizēs, un nesavtīgi kalpo sabiedrībai un tās vajadzībām. Tāpēc atļaušos apgalvot – bibliotēkas pakalpojumus nevar dalīt tradicionālos un inovatīvos. Dzīvotspējīgi un jēgpilni ir tikai tādi bibliotēkas pakalpojumi, kas patiešām ir vajadzīgi sabiedrībai. Tieši tāpēc bibliotekāriem vissvarīgākā prasme ir mācēt ieklausīties cilvēkos sev apkārt, un atsaukties viņu vajadzībām.

Tai pat laikā sabiedrībā vēl joprojām dzīvi ir stereotipi par to, kas ir bibliotēka un ko tā dara. Laikā, kad aizvien uzstājīgāk skan saucieni optimizēt un efektivizēt, saskaitīt un izmērīt it visu mums apkārt, mēs nedrīkstam bibliotēku uztvert kā pašu par sevi saprotamu. Mums ir jābūt gataviem un spējīgiem jebkuram parādīt un pierādīt mūsu darba vērtību. Mums ir ar ko lepoties – tad parādīsim to!

Mēs dzīvojam pasaulē, kurā pieaug centieni šķelt un sanaidot, atrast īstus un iedomātus ienaidniekus; pasaulē, kurā patiesība ir kļuvusi relatīva, un vārda brīvība vairs nav pašsaprotama. Bibliotēku virsuzdevums ir sniegt piekļuvi informācijai ikvienam. Un ja vēl nesen kādam, iespējams, šķita, ka bibliotēkas ir arhaisms pasaulē, kurā informācijas badu ir nomainījusi informācijas pārbagātība, tad šobrīd mēs redzam, ka bibliotēkas ir nepieciešamas sabiedrībai vairāk kā jebkad, lai palīdzētu cilvēkiem nepazaudēt sevi informācijas plūdos, lai palīdzētu atsijāt informācijas graudus no pelavām, melus un propagandu no objektīvas, uzticamas un izsvērtas informācijas.

Varētu domāt, ka bibliotēku loma pasaules globālo problēmu risināšanā ir niecīga. Nevaru piekrist. Ja kādam šķiet, ka neko ievērības cienīgu jau mēs nedarām, iespējams vajag pameklēt citu skatu punktu, no kura paraudzīties uz bibliotēkām un to lomu sabiedrībā. Viens no šādiem skatu punktiem ir Apvienoto Nāciju Organizācijas izvirzītie ilgtspējīgas attīstības mērķi. Izrādās, bibliotēkas var palīdzēt šo mērķu sasniegšanā. Un ne tikai var – tās to jau dara, simtiem dažādos veidos. Ir tikai jāpamaina skatu punkts, jāspēj aiz mazajām lietām ieraudzīt  kopainu un savu vietu tajā, un parādīt to arī citiem.

Pirms gada mēs aicinājām jūs Bibliotēku nedēļas ietvaros runāt par to, kādas ir mūsu attiecības pašiem ar sevi, ar citiem bibliotekāriem, citām bibliotēkām, citām organizācijām, un kādās attiecībās esam ar saviem lietotājiem, kopienu un sabiedrību kopumā. Šī gada Bibliotēku nedēļas laikā – no 17. līdz 23.aprīlim – aicinām turpināt šo tēmu, un runāt par to vēl skaļāk.

Aiciniet savus lietotājus dalīties sociālajos tīklos ar stāstiem par to, kāpēc viņi mīl jūsu bibliotēku, izmantojot tēmturi #manabiblioteka. Aiciniet uz sarunu jūsu pašvaldību pārstāvjus, aiciniet viņus pastāstīt, gan klātienē, gan medijos, par bibliotēkas nozīmi, vaicājiet viņiem, kā viņi iecerējuši atbalstīt bibliotēku nākamajā pašvaldību darbības ciklā. Aiciniet jūsu sadarbības partnerus dalīties ar stāstiem par to, kādas ieceres viņiem palīdzējusi īstenot bibliotēka. Runāsim par sevi un par to, ko mēs darām, jo, kā mēdz teikt – kurš gan cits sunim asti cels, ja ne pats?

Aicinu Bibliotēku nedēļas ietvaros šogad īpašu uzmanību pievērst arī autortiesību jautājumam – atgādinu, ka 23.aprīlis pasaulē tiek atzīmēts kā Pasaules grāmatu un autortiesību aizsardzības diena. Šobrīd Eiropas Savienībā ir sācies darbs pie autortiesību regulējuma pārskatīšanas, tāpēc es aicinu jūs pievērst sabiedrības uzmanību tam, ka izsvērtāks autortiesību regulējums ļautu bibliotēkām pilnīgāk īstenot to misiju, it īpaši digitālajā vidē (plašāku informāciju par Eiropas Komisijas piedāvātajām izmaiņām autortiesību regulējumā un Eiropas bibliotēku organizāciju viedokli par tām var iegūt EBLIDA un LIBER sagatavotajos materiālos).

Latvijas Bibliotekāru biedrības valdes vārdā novēlu mums visiem saturīgu un aizrautīgu Bibliotēku nedēļu!

 

Uldis Zariņš
LBB valdes priekšsēdētājs

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*