Atskats uz LBB velobraucienu pa Zemgali

Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) valde šovasar visiem Latvijas bibliotekāriem piedāvāja doties aizraujošā divu dienu velobraucienā pa Zemgali. Šim izaicinājumam pieteicās 13 bibliotekāri no dažādām Latvijas bibliotēkām, tostarp arī no Liepājas Centrālās zinātniskās un Cēsu Centrālās bibliotēkas.

Kopumā divās dienās tika pieveikti 83 km, no kuriem pirmajā dienā nobraukti 48 km maršrutā Jelgava–Svēte–Zaļenieki–Tērvete–Zaļenieki. Otrajā dienā mēroti 35 km maršrutā Zaļenieki–Ūziņi–Jelgava.

Bibliotekāres, klausoties LBB Zemgales nodaļas vadītājas Aigas Volkovas instrukcijā par velobraucienu

Velobrauciena dienā, saulainā 12. jūnija rītā, pasākuma dalībnieces tikās Jelgavā jaunajā bērnu un jauniešu bibliotēkā “Zinītis”, kur nozares pārstāvjus sagaidīja kolēģe Gundega Kalniņa no Jelgavas pilsētas bibliotēkas, kura izvadāja pa bibliotēkas telpām, aizrautīgi izstāstot par jauno bibliotēku.

Jaunajās Jelgavas pilsētas bibliotēkas bērnu un jauniešu bibliotēkas “Zinītis” telpās

Pirmajā dienā pirms velobrauciena uzsākšanas pie Jelgavas pilsētas bibliotēkas bērnu un jauniešu bibliotēkas “Zinītis”

Pēc iepazīšanās ar Jelgavas pilsētas bibliotēkas bērnu un jauniešu bibliotēku “Zinītis”, tika uzsākts ceļš uz Svētes pagasta bibliotēku pie tās vadītājas Sandras Kravales, kura ļoti silti sagaidīja ceļiniekus un bija sagatavojusi nelielu zināšanu pārbaudi par Latviju.

Svētes pagasta bibliotēkā. Pirmā no kreisās: bibliotēkas vadītāja Sandra Kravale

Neliela atpūta pa ceļam uz Zaļeniekiem

Pēc nelielas atpūtas tālāk ceļš tika mērots uz Zaļeniekiem, kur braucējus jau gaidīja Zaļās muižas pils gide Valija Barkovska, kura izvadāja ekskursijā pa muižu un pastāstīja gan par muižu, gan arī par Zaļeniekiem.

Klausoties Zaļās pils muižas gides Valijas Barkovskas stāstā par muižu un Zaļeniekiem

Pēc Zaļās pils muižas apmeklējuma, dodoties uz Tērvetes pusi, pusceļā bibliotekāres iegriezās Pūteļkrogū, ieturot pusdienas un pēc pusdienām iegriežoties veldzei Pūteļu karjerās. Pēc šīs atpūtas pieturas bija atlikuši tikai vairs 6 km līdz Tērvetei, kur kopīgi tika apmeklēta Tauriņu māja. Pirms došanās atpakaļ uz Zaļeniekiem, kur bija paredzēta nakšņošana, ceļinieces paciemojās arī Annas Brigaderes memoriālajā muzejā “Sprīdīši”, kur tā vadītāja Rasma Rapa uzbūra vēsturisku noskaņu par Brigaderes dzīves gaitām. Pēc Brigadres muzeja apskates – vieglas vakariņas turpat ēkas otrā pusē krodziņā.

Annas Brigaderes memoriālā muzeja “Sprīdīši” vadītāja Rasma Rapa stāsta par rakstnieces dzīves gaitām

Pirms naktsmiera Zaļenieku dienesta viesnīcā bibliotekāres turpat ārā svaigā gaisā pie viesnīcas, vēl enerģijas pilnas, veica vakara vingrošanu muskuļu atslābināšanai, kā arī izspēlēja Grāmatu bingo, ko bija sagatavojusi Svētes pagasta bibliotēkas vadītāja Sandra Kravale.

Vakara vingrošana pirms naktsmiera pie Zaļenieku dienesta viesnīcas

Nākamās dienas rītā, ieturot brokastis Zaļenieku muižā, bibliotekāres pamazām noskaņojās atlikušajiem otrās dienas kilometriem. Pēc brokastīm ar dažu vingrojumu palīdzību tika atkal atmodināti un iekustināti iepriekšējā dienā saspringtie muskuļi.

Otrās dienas rītā pie dienesta viesnīcas Zaļeniekos pirms došanās uz Ūziņu bibliotēku

Pirms pirmā posma brauciena uz Ūziņu pusi tika izstaigāts daiļdārzs-stādaudzētava “Aptiekas”, kas atrodas turpat Zaļeniekos.

Zaļenieku daiļdārzā-stādaudzētavā

Pēc daiļdārza apstaigāšanas un pēc sarunas ar tās īpašnieku, velo komanda devās uz Ūziņiem, kur pie dzirnavām bibliotekāres sagaidīja Ūziņu bibliotēkas vadītāja un novadpētniece Gunita Kulmane, kura ciemiņus aizveda uz “Dimzēnu” mājām – vietu, kur 2015. gadā tika uzņemts seriāls “Saplēstā krūze”. Tāpat novadpētniece ceļotājus izvadāja pa Ūziņu kapiem, stāstot dažādus ar novadpētniecību saistītus stāstus.

Ūziņu kapos Gunitas Kulmanes pavadībā

Pēc ciemošanās Ūziņu bibliotēkā bibliotekārēm vēl priekšā bija apmēram 10 km līdz atpūtas kompleksam “Grantiņi”, kur bija paredzētas pusdienas. Tās tika ieturētas “Grantiņu” restorānā.

Ceļa posms no atpūtas kompleksa “Grantiņi” līdz Jelgavai bija pēdējais – 13 km garais – posms, kurš nu jau tika veikts ar pēdējiem spēkiem, un kad maršruta dalībnieces pabrauca garām ceļazīmei ar uzrakstu “Jelgava”, bibliotekāru sejās saspringumu atkal nomainīja smaids un spēki atgriezās. Dalībnieces – piekusušas, bet priecīgas par pieveiktiem kilometriem – sirsnīgi atsveicinājās, izsakot nākamā gada plānus šādu pasākumu atkārtot nu jau citā maršrutā.

Kopējais divu dienu maršruts pa Zemgali 12.–13. jūnijā

Foto: no brauciena dalībnieku arhīva.

 

Informāciju sagatavoja:
Aiga Volkova
Jelgavas pilsētas bibliotēkas Pārlielupes bibliotēkas vadītāja
LBB Zemgales nodaļas vadītāja

 

Flickr fotoalbums “LBB velobrauciens pa Zemgali”:

LBB velobrauciens pa Zemgali – otrā diena

 

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*