Sākta reģistrācija 11. Baltijas bibliotekāru kongresam tiešsaistē

2020. gada 22. oktobrī tiešsaistē notiks 11. Baltijas bibliotekāru kongress (11th Congress of Baltic Librarians, CoBaL11) “Bibliotēku ietekme sabiedrībā” (The Impact of Libraries in the Society). Bija plānots, ka kongress notiks 22.–23. oktobrī Tartu, Igaunijā, taču “Covid-19” pandēmijas dēļ tika pieņemts lēmums pārcelt kongresa norisi uz tiešsaisti un pārveidot par vienas dienas konferenci.

Kongresu organizē Igaunijas Bibliotekāru biedrība sadarbībā ar Latvijas Bibliotekāru biedrību un Lietuvas Bibliotekāru biedrību. Pasākuma norisi atbalsta Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Igaunijā un Igaunijas Kultūras ministrija.

Kongresa laikā notiks gan priekšlasījumi, gan videodemonstrācijas par šobrīd aktuālajām bibliotēku jomas tendencēm, jauniem pakalpojumiem, ietekmīgiem projektiem un veiksmīgiem problēmrisinājumiem gan publiskajās un akadēmiskajās, gan skolu bibliotēkās. Baltijas bibliotekāru pieredzes stāstus papildinās lektori no Ziemeļvalstīm.

Kongresa darba valoda – angļu valoda. Dalība – bez maksas. Plašāka informācija un piekļuve tiešsaistes reģistrācijai pieejama kongresa tīmekļvietnē https://www.cobal2020.com.

Baltijas bibliotekāru kongress ir Latvijas Bibliotekāru biedrības iniciēta tradīcija, kas sākta 20. gadsimta 30. gados (pirmais kongress notika 1930. gadā Rīgā, otrais – 1935. gadā Igaunijā, trešais – 1938. gadā Lietuvā). Pēc pārtraukuma padomju okupācijas laikā ceturtais Baltijas bibliotekāru kongress notika 1991. gadā Rīgā. Lai nodrošinātu Baltijas bibliotekāru kongresa tradīciju un nostiprinātu tā regularitāti, 2019. gada 8. jūnijā Pērnavā tika parakstīta Igaunijas Bibliotekāru biedrības, Lietuvas Bibliotekāru biedrības un Latvijas Bibliotekāru biedrības vienošanās par turpmāku Baltijas bibliotekāru kongresu organizēšanu. Vienošanās paredz, ka kongress tiek rīkots reizi 5 gados secīgi kādā no Baltijas valstīm. Pēdējais Baltijas bibliotekāru kongress – pēc skaita desmitais – notika 2015. gada 12.–13. oktobrī Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Vislielākā kongresa organizēšanas atbildība, protams, gulst uz kongresu organizējošās valsts bibliotekāru biedrības pleciem, un Igaunijas Bibliotekāru biedrība ir pieņēmusi drosmīgu lēmumu un ieguldījusi lielu darbu, lai 11. Baltijas bibliotekāru kongress netiktu atcelts un noritētu tiešsaistē. Tādēļ novērtēsim šo iespēju – piedalīties pirmajā Baltijas bibliotekāru tiešsaistes kongresā!

Uz tikšanos!

 

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Bibliotekāru biedrības valdes priekšsēdētāja
Latvijas Nacionālās bibliotēkas
Bibliotēku attīstības centra galvenā bibliotekāre
Māra Jēkabsone

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*