GADA BIBLIOTEKĀRS 2015 mūžizglītības pasākumu īstenošanas jomā – DAINA GIRVAITE

Latvijas Bibliotekāru biedrības konkursa “Gada bibliotekārs 2015” nominācijā – par izcilu sniegumu mūžizglītības pasākumu īstenošanas jomā, kas saistīta ar iedzīvotāju izglītošanu, kompetenču paaugstināšanu, kapacitātes celšanu un iedvesmošanu, laureātu šogad izraudzīta Pelču pagasta bibliotēkas vadītāja Daina Girvaite.

LBB Gada bibliotekāra balva tiek piešķirta par sniegumu iepriekšējā kalendārā gada laikā. Viens no Pelču pagasta bibliotēkas galvenajiem stratēģiskajiem virzieniem ir mūžizglītības piedāvājums pieaugušajiem. 2015.gadā Pelču pagasta bibliotēkā attīstīts mūžizglītības projekts “Spāņu valodas draugu klubs” – jūnijā apmācību kursu pabeidza pirmā grupa (15 cilvēki) un mācības turpinājās divās jaunās grupās. Šobrīd Pelču pagasta bibliotēkā spāņu valodas nodarbības notiek divas reizes nedēļā, 9 mēnešus gadā. Par šo Pelču bibliotēkas projektu interesējas ne tikai pelčinieki, bet arī ļaudis no citiem tuvējiem pagastiem, kā arī no Kuldīgas. Nodarbības notiek bez maksas, brīvā un atraisītā gaisotnē, daudz izmantojot bibliotēkā pieejamo elektroniskos resursus – audiovizuālos un videomateriālus, mūziku, deju, tradīcijas un arī spāņu ēdienu gatavošanas meistarklases. Pateicoties Dainas aktivitātēm, šis projekts radījis interesi arī starptautiskā līmenī – Pelču bibliotēka noslēgusi sadarbības līgumu ar Viānas publisko bibliotēku Spānijā. Šīs sadarbības ietvaros Pelčos ieradīsies pieci spāņi, lai aktīvi piedalītos spāņu valodas nodarbībās kā pasniedzēji. Tāpat šis mūžizglītības piedāvājums ietver ekskluzīvu un motivējošu iespēju studentiem – doties mācību prakses braucienā uz Spāniju, kas ļaus uzlabot un attīstīt nodarbībās gūtās zināšanas.

Pozitīvā gaisotne, jaunas zināšanas, draudzība, motivācija pašizaugsmei – tie ir tikai daži no ieguvumiem. Svešvalodas apgūšana atver durvis uz jaunu pasauli, sniedzot pieeju bagātai kultūrai, literatūra un mākslai.

Pelču bibliotēkas vadītāja Daina Girvaite: “Man ir prieks dalīties tajā, ko esmu apguvusi un iedvesmot citus, un vislielākais gandarījums ir redzēt prieku un ieinteresētību mūžizglītības projekta dalībnieku acīs, tā apziņa, ka izdevies arī viņus “inficēt” ar skaisto un interesanto spāņu kultūras pasaulē. Esmu laimīga, ka esmu bibliotekāre, jo šis darbs man sniedz iespēju izpausties un pilnveidoties – būt arī mūžizglītības pasniedzējai, kaut gan man nav universitātes grāda pedagoģijā un manas izglītotājas prasmes ir tikai reālā pieredzē gūtas, tāpēc arī sevi pieskaitu Pelču bibliotēkas mūžizglītības studentiem – mācot citus, mācos arī pati, un tas ir brīnišķīgi, patiešām novēlu šādu pieredzi jebkuram bibliotekāram”.

Kuldīgas Galvenās bibliotēkas direktora vietniece darbā ar pagastu bibliotēkām Sanita Tilgale: “Šo kursu apmeklētība un to dalībnieku neatslābstošā interese ir pierādījums tam, ka arī cilvēki laukos ir izslāpuši pēc kultūras aktivitātēm, pēc kopābūšanas un uzmanības. Citviet pasaulē šādas valodas kafejnīcas nav nekas jauns, bet Latvijā, iespējams, pateicoties Dainas piemēram, tiks uzsākti līdzīgi projekti, kuros ar valodas zināšanām, un ne tikai tām, dalīsies bibliotekāri vai lietotāji, jo Daina ir atvērta ikvienam piedāvājumam stāstīt par savām zināšanām.

Latvijas Bibliotekāru biedrība lepojas ar Gada bibliotekāru 2015 – Dainu Girvaiti!

 

Papildus informācija:

Balva “Gada bibliotekārs 2015″ tiek pasniegta, lai izteiktu atzinību Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) biedriem, izceļot pārliecinošāko, aktīvāko un sekmīgāko bibliotekāru devumu, kas spējis iedvesmot citus bibliotekārus un bibliotekāro sabiedrību kopumā. Kandidātus pēc konkursa nolikuma kritērijiem vērtēja no LBB valdes locekļiem un Latvijas bibliotēku pārstāvjiem izveidota vērtēšanas komisija.

Konkursa “Gada bibliotekārs 2015″ laureāti tika paziņoti un sveikti Latvijas bibliotēku festivāla laikā – svinīgā ceremonijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē 19.aprīlī, kuru Latvijas Bibliotekāru biedrība organizēja kopīgi ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrību.

Bibliotekāru apbalvošanas ceremoniju muzikāli bagātināja latviešu komponistu klasikas darbi, kurus izpildīja Ventis Zilberts, Tatjana Ostrovska, Anete Toča.

Pasākuma atbalstītāji LR Kultūras ministrija un Latvijas Nacionālā bibliotēka. Bibliotekāru apbalvošanas ceremoniju atbalstīja LU Botāniskais dārzs, Liviko,  Eco Baltia, PET Baltija un fotoaģentūra F64.

Apbalvošanas ceremoniju par īpašu un neaizmirstamu notikumu veidoja: Guna Bīriņa, Liene Pavlovska, Guntis Lēmanis, Armands Briģis, Viktors Keino un “VPT grupa”. Pasākuma vadīja Ojārs Rubenis.

 

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*