Preiļos notika LBB Jauno speciālistu sekcijas 3. biedru seminārs

Saulainā un tveicīgā dienā – 14. jūnijā – Preiļu Galvenajā bibliotēkā Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) Jauno speciālistu sekcijas (JSS) seminārā pulcējās Latgales reģiona bibliotekāri.

Skats uz Preiļu Galveno bibliotēku. Foto: A. Pīķe

Iepazināmies un ieguvām daudz jaunu un noderīgu ideju par informācijas tehnoloģiju pielietojumu bibliotēkas darbā – bibliotēkas popularizēšanā, tēla veidošanā un lietotāju apmācībā.

LBB Vidzemes nodaļas vadītāja sveicināja semināra dalībniekus un mudināja ielūkoties Trešā tēva dēla e-grāmatu bibliotēkā. Foto: I. Kodore

Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītāja Ilona Skorodihina priecājas par dāvanu bibliotēkai – grāmatām. Foto: I. Gedžūne

Latgales Centrālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Gedžūne ar prezentāciju “Bibliotēkas popularizēšana sociālajos tīklos: krājums, pakalpojumi, tēla veidošana” semināra dalībniekus iepazīstināja ar Latgales Centrālās bibliotēkas (LCB) piemēru un veiksmes stāstiem gan esošo LCB lietotāju un sociālo tīklu sekotāju ieinteresēšanā, gan jaunu lietotāju piesaistē “izejot” pilsētas ielās.

I. Gedžūne uzsvēra, ka būtiska ir ne vien satura publicēšana, bet arī kontakta uzturēšana un iesaistīšanās, atbildot, piemēram, uz publicētā ieraksta komentāriem. Lai gan nepieciešamas pūles, laiks, kā arī aktīva sadarbība ar kolēģiem, ieguldītais darbs rezultējas ar dažādiem ieguvumiem bibliotēkas labā – krājuma izsniegums, lietotāju skaits, apmeklējums un citi.

Latgales Centrālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Gedžūne sniedz noderīgas idejas bibliotēkas popularizēšanai sociālajos tīklos. Foto: I. Kodore

Noskaidrojām veiksmīgus piemērus no Latgales Centrālās bibliotēkas pieredzes. Foto: A. Pīķe

Nozīmīgi ir ne vien publicēt saturu, bet arī iesaistīties diskusijās un sadarboties ar kolēģiem, lai radītu jaunas idejas un veiksmīgi tās īstenotu. Foto: A. Pīķe

Ar prezentāciju “LBB projekts “Latvijas bibliotekāru – pieaugušo izglītotāju profesionālo IKT kompetenču paaugstināšana”” Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītāja Ilona Skorodihina demonstrēja trīs dažādas bezmaksas programmatūras, kuras pielietojamas lietotāju apmācībā un zināšanu pārbaudē par apgūto tematiku. Iespējas ir dažādas – gan ar tehnoloģiju (datora vai viedtālruņa) nepieciešamību katram lietotājam, gan tikai skolotājam.

Mācību platformā “Edmodo” var veidot uzdevumus, testus, aptaujas, kā arī saglabāt failus kopīgai pieejai mācību kursam/klasei, piešķirt novērtējumu studentiem un aplūkot mācību progresu. “Kahoot” sniedz iespēju gan spēlēt jau izveidotas, gan bez maksas izveidot jaunas spēles interaktīvā veidā, kas būtu īpaši saistošs bērniem un jauniešiem. Savukārt “Plickers” ir visvienkāršākais pielietojums (bez tehnoloģijām) – atbilžu sniegšanai tiek sagatavoti speciāli kodi, ar kuriem, turot dažādos virzienos, iespējams parādīt četrus atbilžu variantus.

Prezentāciju par LBB Erasmus+ projektā iegūto zināšanu praktisku pielietojumu sāk Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītāja Ilona Skorodihina. Foto: I. Kodore

Izmēģinām platformu “Kahoot”. Foto: A. Pīķe

Saņemam kodus, lai atbildētu uz jautājumiem izmantojot platformu “Plickers”. Foto: I. Kodore

“Plickers” kods ar četriem atbilžu variantiem – A, B, C un D. Foto: A. Pīķe

Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītāja Ilona Skorodihina “skenē” semināra dalībnieku atbilžu kodus. Foto: A. Pīķe

Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītāja Ilona Skorodihina “skenē” semināra dalībnieku atbilžu kodus. Foto: I. Kodore

Tests veiksmīgi izpildīts! Foto: A. Pīķe

Kā pateicību lektores Inga Gedžūne un Ilona Skorodihina saņēma dāvaniņu, kas atgādinās par LBB JSS. Foto: A. Pīķe

Pateicības dāvaniņu saņem Latgales Centrālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Gedžūne. Foto: I. Kodore

Semināra dalībnieki saņem apliecinājumus. Foto: I. Kodore

Semināra prezentācijas:

Laipni gaidīti nākamajā LBB JSS seminārā Madonā, kas norisināsies 5. jūlijā!

 

Pateicamies semināra atbalstītājiem:

 

 

Informāciju sagatavoja:
LBB JSS vadītāja
Aiga Pīķe

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*