Bibliotēku nedēļas 2014 vadmotīvs – Informēts un vesels!

Latvijā Bibliotēku nedēļa pirmoreiz tika organizēta 1997. gadā pēc Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) ierosinājuma.

Šogad bibliotēku nedēļa tiks veltīta veselībai: informācija par medicīnisko un veselības aprūpi, veselīgs dzīvesveids, atbalsta grupas un krīzes centri, dažādas terapijas un to pielietojums, tai skaitā biblioterapija, dažādu veselības organizāciju informācijas aprite u. tml.

Atzīmējot Bibliotēku nedēļu, Latvijas Bibliotekāru biedrība lūdz visu bibliotēku darbiniekus laikā no 21. līdz 27. aprīlim aktīvi sniegt informāciju par bibliotēku sniegtajiem pakalpojumiem un iespējām. Veselības tēmas rosinātāja ir Ruta Bogdanova no Nīcgales bibliotēkas, to tālāk attīstīja LBB Jauno speciālistu sekcija. Lūk, viņu pamatojums:

Veselības jomā cilvēkiem bieži visgrūtāk ir ar informāciju, kur tad saņemt medicīnisko palīdzību? Veselības ministrija katru gadu pasludina veltītu kādai tēmai – pirms tam bijuši mātes un bērna veselības gads, sirds veselības gads un šogad ir ‘Ģimenes veselības gads’. Tas, protams, sasaucas ar bibliotēku, kas ir atvērta iestāde visai ģimenei un piedāvā pakalpojumus ikkatram. Veselības ministrija īpaši akcentē, ka primārā veselība aprūpe (ģimenes ārsts) ir ļoti būtiska veselības profilaksei un savlaicīgai saslimšanas risku novēršanai. Nav arī noslēpums, ka daudzi savu ģimenes ārstu neapmeklē pat gadiem ilgi. Tas, savukārt, ietekmē iedzīvotāju informētības līmeni par palīdzības saņemšanas iespējām. Veidojas mulsinoša situācija – palīdzība tiek meklēta visur, tikai ne tur, kur tā patiešām būtu atrodama (ieskaitot dažādus interneta forumus, kur populāri meklēt atbildes par dažādām veselības problēmām un bieži nodarboties ar pašārstēšanos vai cerot, ka kaite pāries pati no sevis, izmantojot “pārbaudītas tautas metodes”). Tad nu bibliotēka kā gaismas nesējs, nenoliedzami var savu lietotāju apgaismot par to, kur meklēt palīdzību, nodrošinot pieeju e-veselībai (internets) un palīdzot iegaumēt to, ko mēs varam dēvēt par “veselības luksoforu” – galvenajiem tālruņiem, kur meklēt palīdzību. Bērni varētu šo luksoforu radoši noformēt. 

113 tad, ja apdraudēta veselība vai dzīvība
66016001 medicīniski padomi par veselības problēmām (ārpus darba laika)
80001234 informācija par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem (darba stundās)

Atceramies, ka 23. aprīlis ir Pasaules grāmatu un autortiesību aizsardzības diena. Šajā dienā visā pasaulē, arī Latvijā pamazām nostiprinās tradīcija, ka vīrieši dāvina sievietēm rozes, savukārt sievietes vīriešiem grāmatas. Lai radoša Bibliotēku nedēļa!

 

Silvija Tretjakova
LNB Bērnu literatūras centra vadītāja
LBB priekšsēdētāja
+371-67969143
silvija.tretjakova@lnb.lv

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*