Ziemeļlatgales kultūras identitātes pieredzēšana LBB literārajā pārgājienā

Ziemeļlatgales kultūras identitātes pieredzēšana LBB literārajā pārgājienā

2024. gada 16.–17. augustā notika gada gaidītākais Latvijas Bibliotekāru biedrības pasākums – ikgadējais pārgājiens “BREINEIGS BIBLIOTEKĀRO SAJŪTU PIEDZĪVOJUMS BALVU NOVADĀ”.

Nezinātājam divu dienu pārgājiena plāns varētu šķist visai pieticīgs, tikai astoņpadsmit kilometri…taču teju neiespējami izstāstīt par pārgājiena būtību un to, kā pieredzētais Balvos un novadā iedarbojās uz mums kā bibliotekārēm un kolēģēm, pārņemot savā varā ar savu atklāto īstumu!

Ruta Cibule, Balvu Centrālās bibliotēkas vadītāja un tradicionālās kultūras eksperte, divās neaizmirstamās augusta dienās dāsni, ar vieglumu un humoru mums izrādīja Ziemeļlatgales kultūras, sakrālo un kulināro mantojumu: Balvu novada bibliotēkas, kultūrvietas, kultūrtelpas un sakrālo mantojumu – Balvu Centrālo bibliotēku, Balvu Valsts ģimnāzijas bibliotēku, Nemateriālās kultūras mantojuma centru “Upītes” un Slišānu dzimtas kapus Brieksīnē, Balvu Centrālās bibliotēkas topošo mājvietu Balvu muižā, Balvu novada muzeja galveno ekspozīciju “Ziemeļlatgales nemateriālais kultūras  mantojums”, Stompaku purva partizānu taku, pieminekli Latgales partizāņu pulkam, tautā sauktu par Staņislavu, valodniekam un literatūras vēsturniekam Mikeļim Bukšam veltīto skulptūru, prāvesta Antona Rimoviča piemiņas vietu, Viļakas ezera salu un Viļakas katoļu baznīcu.

Patiesībā, Ruta Cibule, mūs, 17 bibliotekāres no dažādām Latvijas bibliotēkām, aicināja iepazīt Ziemeļlatgali, kārtu pa kārtai atklājot  Balvu novada breinīgumu, kurš apzināti centrējas ap tradicionālā kultūras mantojuma apzināšanu un dokumentēšanu, no Balviem līdz pat Upītei! Šis nelielais Ziemeļlatgales ciems, ar savu aktīvo folkloras mantojuma glabāšanu un popularizēšanu ir pamanāms visā Latvijā. To mērķtiecīgi darīja dzejnieks un novadpētnieks Antons Slišāns, kura iesākto darbu turpina viņa bērni un mazbērni. Upītes kultūrtelpa 2018. gadā tika iekļauta Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Nemateriālās kultūras mantojuma centrs “Upīte” zem viena jumta apvieno Upītes Tautas namu, bibliotēku un Kultūrvēstures muzeju. Andris Slišāns, šī centra vadītājs, savas dzimtas, sava tēva Antona Slišāna īstumu mums atklāj ceļā no Brieksīnes kapiem līdz Upītei, brienot pa auzu lauku un klausoties unikālajā Ziemeļlatgales Šķilbēnu puses latgaliešu valodas izloksnē.

Šī pārgājiena slēptā misija bija iepazīties ar Rutu Cibuli, ar Slišānu dzimtu Upītēs, ar vienu no lielākajām Latgales saimniecībām “Kotiņi”, kuras virzītājspēks ir mīļums, pozitīvisms un piederība.

Šajās divās dienās pieredzējām, ka bibliotekāriem pieder intelektuāla vara veidot kopienas satvaru, ar ilggadēju un sistemātisku lokālās pētniecības darbu – katra Rutas Cibules parādītā darba nianse bibliotēkā, muzejā, Balvu muižā ir mīlestības un cieņas apliecinājums  savam novadam un lika mums apbrīnā jūsmot! No pārgājiena atgriezāmies ar pārliecību, ka Balvu novada identitāte nav kolektīvās atmiņas ideālu iekonservēšana, bet gan atvērtu un dinamisku projektu realizēšana. Visa novada identitāte ir iekodēta Rutas izlolotajā Balvu muzeja centrālās zāles scenogrāfiskajā risinājumā ar interesantā veidā eksponētiem tautas mūzikas instrumentiem un to pavadošo skaņu jūkli.

Novēlam kolēģiem Latvijas bibliotēkās iesaistīties un realizēt projektus, kuri rada vienotu kopienas kultūras telpu!

Tiekamies nākamās vasaras bibliotekāru literārajā pārgājienā.

 

Ar sirsnīgiem sveicieniem

pārgājiena organizatores Aija Jankava un Ilze Marga.

Fotomirkļi no pārgājieni skatāmi LBB Flickr kontā.

Īpašs paldies: Z/s Kotiņi sabiedriskā tēla veidotājai Sandrai; Balvu Centrālās bibliotēkas vadītājas vietniecei Vitai par visu laiku skaistākajām ceptajām rozītēm; Balvu Valsts ģimnāzijas bibliotekārei Gunai par profesionālo dzirksti acīs; Upītes bibliotekārei Lolitai par satikšanās prieku, naktsmītnes Paradīzes putni saimniekiem par neaizmirstamu nakti, kolēģēm Mārītei un Edītei par ne-prāta olimpiskajām spēlēm.

 

toto slot daftar

toto slot daftar

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*