Grāmata “Latvijas Bibliotekāru biedrība simts gados” uzsāk savu ceļu pie lasītājiem

2024. gada 23. aprīlī Latvijas Bibliotekāru biedrības konferencē “Bibliotēkas un lasīšana” Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē notika grāmatas “Latvijas Bibliotekāru biedrība simts gados” (Rīga: Latvijas Nacionālā bibliotēka, 2023) atvēršanas svētki.

Foto: Kristians Luhaers

Grāmata veltīta Latvijas Bibliotekāru biedrībai ‒ senākajai bibliotēku nozares profesionālajai organizācijai Latvijā, kas pērn svinēja simto gadskārtu (dibināta 1923. gadā).

Grāmatu veido divas daļas: pirmā daļa ietver pētījumus, kuros raksturota un novērtēta Latvijas Bibliotekāru biedrības un tās aktīvāko biedru loma un ietekme nozares politikā, bibliotēku un to personāla attīstībā. Pētījumos izcelti nozīmīgākie sasniegumi, ieskicētas neīstenotās ieceres; atspoguļots biedrības likvidēšanas process pirmajā padomju okupācijas gadā (1940), organizācijas entuziastiskā atjaunošana Dziesmotās revolūcijas laikā (1989), tās darbība Covid-19 pandēmijas laikā un jauno informācijas tehnoloģiju integrācija biedrības ikdienā. Otrajā daļā atrodams apjomīgs uzziņu materiāls: biedrības darbības hronoloģija, informācija par organizācijas valdes sastāvu un revīzijas komisiju, kā arī biedrības bibliogrāfija. Tekstuālo informācija papildina bagātīgs un daudzveidīgs ilustratīvais materiāls: biedrības pasākumu fotogrāfijas, organizācijas publikāciju un dokumentu attēli.

Grāmatu izdevusi Latvijas Nacionālā bibliotēka. Dizainere: Tatjana Raičiņeca.

Grāmata turpina LNB izdevumu kopu par Latvijas bibliotēku vēsturi, kuru aizsāka K. Zaļumas pētījums “Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas simts gados” (2019), turpināja J. Dreimanes biogrāfiskā vārdnīca “Valsts bibliotēkas darbinieki, 1919–1944” (2021) un K. Zaļumas monogrāfija “Vidzemes muižas un to bibliotēkas” (2022).

Izdevumu no atvēršanas dienas var iegādāties LNB veikalā “Draugu telpa” un eveikals.lnb.lv.

Grāmata “Latvijas Bibliotekāru biedrība simts gados” sagatavota un izdota programmā “Latviešu grāmatai 500” ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*