Aicina uz virtuālu tikšanos ar latviešu rakstniekiem ārzemēs

Aicinām uz virtuālu tikšanos ar trimdas latviešu rakstniekiem! Savu darbu fragmentus lasīs Juris Rozītis un Gundega Šmite. Tikšanos vadīs un savu dzeju lasīs ASV latviešu dzejniece un muzeja valdes priekšsēde Sarma Muižniece Liepiņa. Gaidīsim jūs 26. janvārī plkst. 19.00 pēc Latvijas laika tiešraidē muzeja Facebook lapā.

Juris Rozītis ir Londonā dzimis, Austrālijā audzis un tagad Zviedrijā dzīvojošs latviešu rakstnieks. Jura Rozīša romāns “Kuņas dēls” (1995) ieguvis pirmo vietu žurnāla Karogs un R. Gerkena otrajā romānu konkursā. Juris Rozītis studējis literatūrzinātni Stokholmas Universitātē un doktora grādu ieguvis 2005. gadā ar pētījumu par latviešu trimdas romāniem “Displaced Literature: Images of Time and Space in Latvian Novels Depicting the First Years of the Latvian Postwar Exile”.
Rakstnieku cēlienā Juris Rozītis lasīs “Atvadas gaisā” – fragmentu no vēl nepublicēta romāna “Displaced person. Kāda latvieša stāja svešumā”.

Gundega Šmite ir klasiskās laikmetīgās mūzikas komponiste un muzikoloģe, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas docētāja, vairāku kompozīcijas meistarklašu vadītāja. Viņas mūzika tiek regulāri atskaņota gan Latvijā, gan ārvalstīs. Kopš 2012. gada līdzās Latvijai Gundega Šmite par savām mājām sauc arī Grieķiju. 2013. gadā aizstāvējusi promocijas darbu, pēcdoktorantūras studijas viņa turpināja Aristoteļa Universitātē, Salonikos, Grieķijā.

Rakstnieku cēlienā Gundega Šmite lasīs fragmentus no šogad publicētās “Grieķu svītas”, kuras nosaukums aizgūts no instrumentālās mūzikas formas. Tā nes sevī mūsdienu Grieķijas iedvesmotus vērojumus, taču muzikālu miniatūru vietā ir literāras miniatūras.

Sarma Muižniece Liepiņa dzimusi Kalamazū, Mičiganā, ASV, dzīvo ASV austrumkrastā pie Bostonas. Augstāku  izglītību ieguvusi mākslā un politekonomiskās attiecībās (Public Policy). Bijusi galerijas “Artistic License” kopīpašniece, strādājusi Harvardas Widener bibliotēkā ar baltiešu grāmatām, vadījusi Amerikas latviešu apvienības kultūras nozari un ALAs kultūras fondu. Saņēmusi Jāņa Bieriņa, Ērika Raistera un Andŗa Ritmaņa piemiņas fonda balvas par dzeju un sabiedrisko darbu Latvijas labā. Darbojas Amerikas latviešu mākslinieku apvienības valdē, 1918. gadā dibinātajā Amerikas latviešu tautiskās savienības (ALTS) valdē par archīvisti, vada Bostonas latviešu lasītavu/ Boston Latvian Library.
Sarma Muižniece Liepiņa vadīs Rakstnieku cēlienu, noturēs piemiņas lasījumu dzejniekam un atdzejotājam  Pēterim Cedriņam (1964 ASV – 2022 Latvijā) un lasīs savu dzeju.

 

Danute Grīnfelde
muzejs un pētniecības centrs “Latvieši pasaulē”
+37129184594
www.lapamuzejs.lv
https://www.facebook.com/LatviansAbroad

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*