2023. gada Bibliotēku nedēļa – LBB simtgades zīmē

Ar prieku izziņojam 2023. gada Bibliotēku nedēļas un Bibliotēku festivāla tēmu – “Svinam kopā! LBB 100”. Bibliotēku nedēļa notiks no 2023. gada 17. līdz 23. aprīlim, un tās laikā bibliotēkas ir aicinātas rīkot Latvijas Bibliotekāru biedrībai (LBB) veltītas aktivitātes – sarunas, diskusijas, atmiņu vakarus, konkursus, publikācijas –, kas pievērš uzmanību biedrības nozīmei Latvijas bibliotekāru dzīvē un bibliotēku nozares kopainā. Aicinām pasākumos iesaistīt visplašāko sadarbības partneru loku, tādējādi demonstrējot bibliotēku lomu un ietekmi sabiedrībā, ko ir sekmējusi arī LBB.

Latvijas Bibliotēku festivāls notiks 2023. gada 25. un 26. aprīlī. Pēc ilgāka pārtraukuma ikgadējos Latvijas bibliotekāru svētkus atkal svinēsim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Pirmajā festivāla dienā notiks LBB simtgadei veltīta konference un LBB Gada balvas pasniegšana. Plānots, ka abi šie pasākumi tiks translēti arī tiešraidē. Otrajā dienā aicināsim uz Bibliotēku ideju tirgu, kurš notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā. Esam pārliecināti, ka esat noilgojušies pēc rosīgās Bibliotēku ideju tirgus atmosfēras. Pačukstēsim, ka Bibliotēku ideju tirgus laikā jūs sagaidīs arī kāda inteliģenti azartiska aktivitāte…

LBB ir dibināta 1923. gada 29. aprīlī, un jau 1923. gada 18.–20. augustā notika Latvijas bibliotekāru 1. kongress. Kopš 1929. gada LBB ir Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA) biedre; 1929. gada 1.–30.jūnijā LBB delegācija piedalījās 1. Starptautiskajā bibliotekāru un bibliogrāfu kongresā Itālijā, kura laikā IFLA ieguva savu tagadējo nosaukumu. 1940. gada jūlijā LBB iestājās Latvijas PSR arodbiedrību savienībā un kļuva par arodbiedrību, kas 1940. gada 28. novembrī tika iekļauta Valsts iestāžu darbinieku arodbiedrībā, tādējādi pārtraucot LBB darbību. 1989. gada 19. janvārī notika LBB atjaunošanas grupas sanāksme, un 1989. gada 5. maijā – Latvijas bibliotekāru 3. kongress, kura dalībnieki nobalsoja par LBB atjaunošanu. Gadu gaitā ir piedzīvots un paveikts daudz – aicinām to atcerēties un dalīties ar to Bibliotēku nedēļā, stiprinot pārliecību, ka Latvijas bibliotēku nozarei ir vajadzīga spēcīga un darbīga nevalstiskā profesionālā organizācija! Šobrīd notiek darbs pie LBB vēsturi apkopojoša izdevuma sagatavošanas, kuru prezentēt plānots 2023. – LBB simtgades – gadā.

Biedrības simtgadi svinēt sāksim jau 2023. gada 7. janvārī, kad tiks uzsākta akcija “Ceļā uz LBB simtgadi”. Viena no akcijas sastāvdaļām būs iknedēļas rubrika biedrības “Facebook” lapā ar interesantiem faktiem no LBB vēstures. Akcijā iesaistīties tiks aicināts ikviens LBB biedrs un ikviena Latvijas bibliotēka un bibliotekārs – daloties savās atmiņās un sajūtās par dalību biedrībā, paužot atbalstu un piederību LBB vai sūtot sveicienus nozīmīgajā jubilejā.

Gatavojamies un sākam svinēt jau pavisam drīz!

 

Informāciju sagatavoja:
LBB priekšsēdētāja Māra Jēkabsone

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*