Jauno rakstnieku konkursa laureāts – Toms Deimonds Barvidis

Par lasīšanas veicināšanas projekta “Bibliotēka” Jauno rakstnieku konkursa laureātu kļuvis fantāzijas žanra romāna “Zaļā Dzīle” autors Toms Deimonds Barvidis. Uzvarētāja vārds tika nosaukts vakar, 7. aprīlī konkursa noslēguma pasākumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Romāns “Zaļā Dzīle” drīzumā tiks izdots izdevniecība “Dienas Grāmata” ar latviešu literatūras mecenāta “Baltic International Bank” atbalstu € 3000 vērtībā.

Fantāzijas žanra romāna “Zaļā Dzīle” autors Toms Deimonds Barvidis

Ceļš uz laureāta godu Tomam Deimondam Barvidim bijis vairāk nekā gadu garš. Jauno rakstnieku konkurss tika izsludināts 2021. gada februārī, un sākotnēji tam pieteicās 122 rakstīt gribētāji. Dalībniekiem tika dots pus gads laika manuskriptu izstrādei, un tā rezultātā augustā darbus iesniedza 45 jaunie rakstnieki. Četru vērtēšanas kārtu rezultātā Toma Deimonda Barviža romāns “Zaļā Dzīle” novērtēts kā labākais.

Laureāta darbu drīzumā izdos izdevniecība “Dienas Grāmata”. Tas ir fantāzijas žanra romāns, kurā savstarpējos noslēpumus risina divas pasaules – tumšais un nevaldāmais mežs Zaļā Dzīle, un sausas un neauglīgais Tīrums. Tie abi kopš laika gala ir bijuši pretstatā, bet vienlaikus līdzsvarā. Kad Dzīles nezvēra uzbrukums paralizē Tīruma rakstotāju Hauko, viņa māceklei Kaurai jāizdara izvēle – palikt uz vietas un kļūt par jauno rakstotāju vai mesties Zaļajā dzīlē meklēt citādas atbildes…

“Jaunu latviešu autoru darbu tapšana ir nepieciešama, lai saglabātos latviešu valoda, kultūra un valsts,” konkursa noslēguma uzrunā klātesošajiem teica ilggadējs latviešu literatūras mecenāts Valērijs Belokoņs. “Ar atbalstu literatūrai mēs veicinām šīs nozares attīstību un rūpējamies par to, lai veidotos grāmatas, kuras cilvēki ar interesi un prieku lasītu. Katrai valstij ir vitāli svarīgi atcerēties par vietējiem autoriem,  kuri raksta konkrētās valsts valodā, jo katrai valstij ir sava vide, sava pieredze. Mūsu valsts ir Latvija, mums ir sava vēsture, sava kultūra. Tātad mums ir vajadzīgi savi meistari, savi rakstnieki, kas stāsta par mūsu pieredzi, par mūsu jautājumiem. Izstāsta mūsu stāstu. Lielākais sasniegums būtu, un reizē, iespējams, tas ir arī mērķis, uz kuru projektā “Bibliotēka” ejam – ja mums kopā izdodos atrast rakstniekus un radīt grāmatas, kuru darbi pasaulei būtu tik saistoši, ka cilvēki būtu motivēti iemācīties latviešu valodu, lai izlasītu darbu tā oriģinālajā formā.”

Konkursa noslēgums tika translēts Facebook tiešsaistē un tā ierakstu iespējams noskatīties šeit.

Jauno rakstnieku konkurss ir lasīšanas veicināšanas projekta “Bibliotēka” iniciatīva, kurš radīts ar mērķi veicināt jauno latviešu prozas rakstnieku izaugsmi. Manuskriptu konkursam drīkstēja iesūtīt jebkurš interesents vecumā no 18 gadiem, kuram nav reģistrētu izdotu grāmatu romāna. Lai veicinātu jauno rakstnieku izaugsmi un lasīšanā ieinteresētu jaunus cilvēkus, organizatori bija noteikuši, ka konkursam var tikt pieteikti darbi, kas spēj ieinteresēt lasītājus vidējā vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Papildus galvenajai balvai – romāna izdošanai ar “Baltic International Bank” finansiālu atbalstu 3000 EUR vērtībā, uzvarētājs saņems arī apmaksātu publicitāti savam pirmajam romānam projekta “Bibliotēka” ietvaros, kā arī iespēju vienu mēnesi pavadīt Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā (SRTM) Ventspilī.

Konkursa sadarbības partneri: Latvijas Nacionālā bibliotēka, Sabiedrisko mediju portāls LSM.lv, izdevniecība “Dienas Grāmata”, Latvijas Literatūras gada balva, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja.

Jauno rakstnieku konkurss ir lasīšanas veicināšanas projekta “Bibliotēka” ceturtās sezonas iniciatīva. Projekts “Bibliotēka” ir latviešu literatūras mecenāta “Baltic International Bank” iniciēts sociāls projekts ar mērķi veicināt lasīšanu un rakstniecību Latvijā. “Bibliotēka” savu darbību sāka 2018. gadā, publicējot interviju sēriju ar Latvijas literatūrā un kultūrā nozīmīgām personām par literatūras vērtību cilvēka dzīvē. Pateicoties plašajai sabiedrības atsaucībai un iesaistei, 2019. gadā projekts tika turpināts ar ceļojošās izstādes “Dzimtas grāmata” izveidi, savukārt 2020. gadā tika radīta sērija ģimenēm ar maziem bērniem “Iemīlēt grāmatu!” un klajā nāca izdevums “Dzimtu ģerboņi mūsdienu Latvijā”. Projekta ietvaros regulāri tiek veidotas iniciatīvas un aicinājumi dažādām sabiedrības grupām, ar mērķi pievērst uzmanību literatūrai kā pārmantojamai vērtībai un vecināt lasīšanas paradumu veidošanos sabiedrībā. Vairāk informācijas projekta “Bibliotēka” mājas lapā: www.manabiblioteka.lv un sociālo tīklu profilos Instagram, Facebook, YouTube un Twitter (@manabiblioteka).

 

Papildu informācija:
Daiga Katrīna Bitēna
Projekta “Bibliotēka” satura veidotāja un koordinatore
daiga.bitena@gmail.com
+(371) 25629847

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*