Atskats uz LBB Zemgales reģionālo bibliotekāru semināru Bauskā

2021. gada 14. decembrī Bauskas Kultūras centrā norisinājās Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) Zemgales reģiona bibliotekāru seminārs “Bibliotēkas kaleidoskopā”. Seminārā tika pulcēti 26 Bauskas, Dobeles un Jelgavas reģiona galveno bibliotēku speciālisti.

Semināru organizēja Bauskas Centrālā bibliotēka ar mērķi veicināt Zemgales reģiona bibliotekāru profesionālo izaugsmi, dalīties bibliotēku izaicinājumos un pieredzē, kā arī gūt jaunas idejas turpmākajam darbam.

Semināra atklāšanā dalībniekus uzrunāja Bauskas Centrālās bibliotēkas direktore Māra Kuļikauska un LBB Zemgales nodaļas vadītāja Aiga Volkova, kura nolasīja LBB valdes priekšsēdētājas Māras Jēkabsones sagatavoto uzrunu.

Bauskas Centrālās bibliotēkas direktore Māra Kuļikauska (no labās), LBB Zemgales nodaļas vadītāja (no kreisās) Aiga Volkova. Foto: Bauskas Centrālā bibliotēka

Visas dienas garumā bibliotekāriem bija iespēja doties ceļojumā gan laikā, gan vietā. Semināru ievadīja Jelgavas pilsētas bibliotēkas direktore Lāsma Zariņa, kura klausītājus aizveda ceļojumā uz Islandi, daloties iespaidos par Islandes publiskajām bibliotēkām, neparastajām dabas ainavām un parādībām.

Jelgavas pilsētas bibliotēkas direktore Lāsma Zariņa dalās iespaidos par Islandi. Foto: Bauskas Centrālā bibliotēka

Semināra turpinājumā Bauskas Centrālās bibliotēkas galvenā bibliogrāfe Madara Maslova-Konrāde aizveda aizraujošā vēsturiskā ceļojumā pa Bausku no 1922. gada līdz pat mūsdienām, katrā desmitgadē atzīmējot vienu svarīgu notikumu Bauskas pilsētas un bibliotēkas vēsturē. Ieskatījāmies arī nākotnē, Jelgavas un Dobeles bibliotēku direktorēm prognozējot, ka 2032. gadā Bauskā būs jauna bibliotēka, savukārt 2042. gadā – Bauskas Centrālā bibliotēka grāmatu piegādei uz mājām izmantos helikopteru jeb bibliohopteru.

Bauskas Centrālās bibliotēkas galvenā bibliogrāfe Madara Maslova-Konrāde stāsta par Bauskas bibliotēkas vēsturi. Foto: Bauskas Centrālā bibliotēka

Kur Lana un Lāsma nakšņotu, ja apmeklētu Bausku 1922. gadā? Viesnīcā “Kurzeme”. Foto: Bauskas Centrālā bibliotēka

Valoda mainās ik dienu – daži vārdi noveco, citi nāk vietā, tāpēc Dobeles novada Centrālā bibliotēka bija sagatavojusi interaktīvu zināšanu pārbaudi par vecvārdiem dažādos Latvijas apvidos, izmantojot lietotni “Quizizz”. Tās mērķis – pārbaudīt bibliotekāru zināšanas par vecvārdiem un apvidvārdiem.

Semināra dalībnieki, izmantojot lietotni “Quizizz”, pārbauda savas zināšanas. Foto: Bauskas Centrālā bibliotēka

Semināra noslēgumā uzstājās biedrības “Vēsturisko rekonstrukciju studija ROKOKO” vadītāja Elīna Kuzņecova ar lekciju “Kultūrvēsturiskais mantojums Zemgale”, iepazīstinot semināra dalībniekus ar 18. un 19. gadsimta kultūru, mākslu un sadzīvi Rundāles pils galmā un to ietekmi uz kultūras tradīciju pārmantošanu Zemgalē. Tika demonstrēti tērpi, kas saskan ar Rundāles pils interjeru.

Biedrības “Vēsturisko rekonstrukciju studija ROKOKO” vadītāja Elīna Kuzņecova stāsta par 18. un 19. gadsimta modes tendencēm Rundāles pilī. Foto: Bauskas Centrālā bibliotēka

Bauskas Centrālās bibliotēkas darbiniece Kristīne Čakāne (pa kreisi) ietērpta franču stila apģērbā. Foto: Bauskas Centrālā bibliotēka

18. gadsimta aristokrāti demonstrē rokoko laika populārāko deju – menuetu. Foto: Bauskas Centrālā bibliotēka

 

Semināru organizēja Bauskas Centrālā bibliotēka, Latvijas Bibliotekāru biedrība un atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds:

 

 

 

 

 

Informāciju sagatavoja:
Santa Gudža,
Bauskas Centrālās bibliotēkas
direktores vietniece

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*